Skalničky jsou trvalky z horských oblastí, které mají rády trochu nepohodlí. Nedělá jim dobře vysoký obsah živin v půdě, ani časté zalévání, tak je to obvyklé na běžném záhoně.

Plevelu vstup zakázán

Základem úspěšné skalky je dokonalé odplevelení. Vytrvalé plevely dokážou snadno získat převahu a všechny pracně zasazené skalničky snadno uhynou. Proto je lepší použít ještě před sázením odpovídající herbicidy. Po jejich aplikaci pár dní vyčkejte, jestli byla mise úspěšná. Takový zapomenutý pýr dokáže narůst nejen nad zemí, ale hlavně pod ní. Dokáže se procpat i přes drenáž a zeminu. Na osazené skalce se ho často zbavíte jen tak, že s ním odstraníte i okolní křehké rostliny.

Slunci tváří nebo zády

Skalničky mají různé nejen půdní, ale i světelné nároky. Proto se při jejich výběru řiďte tím, kde právě ta vaše skalka je, jak často a v jaké intenzitě na ni svítí slunce. Půda by měla být kyprá. Pro nenáročné druhy stačí vzít obyčejnou hlínu ze zahrady smíchanou s pískem nebo jemným pískem. Důležité je i pH, protože většina skalniček vyžaduje zásaditou půdu.

Co nesmíte zapomenout

*skalka musí být dokonale odplevelená
*pravidelně se starejte o preventivní ochranu proti škůdcům
*rostliny nehojte průmyslovými hnojivy
*starší rostliny můžete povzbudit vrstvičkou vyzrálého kompostu nebo novou zeminou
* nekombinujte rostliny, které potřebují odlišné množství světla

Netřesk

Vytrvalec, který nikdy nezklame. Vytváří přízemní růžice s tuhým stonkem. Vykvétá v červenci a srpnu. Nejlépe si je namnožíte, když na jaře stávající rostliny rozdělíte a zasadíte. Miluje slunce a v podstatě se o něj nemusíte starat. Velmi dlouho vydrží bez vody. Bez obtíží přežije zimu.

Cimbálek

Vypadá trochu jako netřesk, jen je má světle zelené listy, které jsou chlupaté až lysé. Jinak je to stejný vytrvalec. Má rád přímé slunce s minimem zálivky. Rozmnožuje se do okolí růžicemi. Dorůstá od centimetru do deseti. Kvete bílé a žlutě.

Hvozdíky

Velká skupina rostlin v různých výškách a barvách. Vyžadují propustnou a vápenitou půdu bez přemokření. Vyhovuje jim slunné až pohostinné stanoviště. Rostou trsovitě. Namnožit si je můžete v létě dělením rozrůstajících se trsů. Mají šedozelené listy a jednoduché bílé nebo růžové květy.

Zvonek

I v této skupině najdete širokou škálu druhů s odlišným vzrůstem, od kobercových až po vysoké k řezu. Zvonky patří k nenáročným trvalkám, které díky různé výšce a květům v bílé a modré dobře kombinují. Vyžadují polostín. Množí se nejčastěji dělením trsů nebo výsevem.

Mateřídouška
Autor: Shutterstock.com
Mateřídouška

Je velmi odolná a dokáže růst i na velmi slunných až horkých místech, kde to jiné skalničky nezvládnou. Rozrůstá se do voňavého bylinkového koberce. Od května do srpna kvete tmavě růžovými kvítky.

Protěž alpská

Jedna z nejznámějších horských květin, která se může stát ozdobou i vaší skalky. Květy jsou plstnaté a stříbrně zbarvené. Díky svému kožíšku je plně mrazuvzdorná. Zvládá ty nejextrémnější horské podmínky, takže na vaší skalce se jí bude dařit dobře. Rozrůstá se v trsech a kvete od července do srpna

Hořec jarní
Autor: Shutterstock.com
Hořec jarní

Má rád slunná místa a více zálivky. Hodí se jako podsadba pro vyšší rostliny. Stálezelená trvalka vytváří koberce z listových růžic. Na jaře a v létě kvete krásnými sytě modrými květy.

Tářička

Bohatě a dlouho kvetoucí trvalka, které svědčí polostín až přímé slunce. Nároky na zálivku má minimální. Má drobně šedé chlupaté zelené listy. Příliš rozrůstající rostliny po odkvětu jednoduše sestřihněte. Na zimu se zatahuje a obráží opět na jaře. Květy má bílé, červené, růžové a fialové.