Obecně se pod pojmem bylinky rozumí všechny aromatické rostliny, které dělíme na jednoleté, dvouleté, víceleté a polokeře i dřeviny s kořenícími a ozdravujícími účinky. Prvním předpoklade spěchu je najít pro bylinky to správné stanoviště. Vyberte si vhodné slunné stanoviště, kde není příliš větrno. Jen několik bylin snáší stín a vlhko, jako například křen nebo máta peprná.

Bazalka je výborná do pesta.
Autor: Shutterstock.com
Pozor na plevel

Záhonek by měl být blízko domu, abyste to měli z kuchyně blízko. Zem zryjte do hloubky 30 cm a přidejte organické hnojivo nebo kompost. Než se pustíte do sázení, počkejte, jestli nevyroste plevel. Pokud ano, pěkně ručně všechno vytrhejte. Sice existují vhodné chemické prostředky, ale na zem u bylinek je většina zahradník raději nevyužívá.

Co kam zasadit

I mezi bylinkami jsou trvalky, jednoletky a dvouletky. Podle toho jim vybírejte místo. Vytrvalci, jako jsou levandule, máta, šalvěj, oregano nebo tymián, potřebují místa víc, nejlépe ve středu záhonu, protože se časem rozrůstají. Pozor si dejte hlavně na mátu, která je velmi agresivní a okolní druhy ráda vytlačuje. Na okrajích vysaďte jednoletky a dvouletky, jako je kopr, anýz fenykl nebo koriandr. Při pořízení levandule se ptejte na to, jestli je to odrůda, která zvládne českou zimu. Jen tak nebudete další jaro zklamaní.

Semena nebo sazenice?

Skoro všechny bylinky se dají předpěstovat doma ze semen, ale některé je přece jen lepší koupit jako hotové sazenice v prověřeném zahradnictví. U víceletých bylin vám však stačí jedna rostlinka, kterou si postupem času namnožíte třeba řízkováním. Pokud se rozhodnete pro předpěstování ze semen, zasaďte je do malých misek nebo kontejnerů. Nechte je na světlém místě a starejte se, aby jejich substrát nikdy nevyschl.

Čerstvě utržená petrželka chutná skvěle.
Autor: Shutterstock.com
Ještě jste se nerozhodli, které bylinky by měly být právě na vašem záhonku? Tak se podívejte na náš přehled těch, které oceníte především v kuchyni.

Meduňka (Melissa officinalis)
Víceletá trvalka, vysoká až 60 cm, miluje slunce a polostín.
Vysévá se ze semen. Čerstvé mladé listy použijte do salátů.

Petrželka (Petroselinum crispum)
Dvouletka, roste do výšky až 40 cm a dává přednost slunci a polostínu.
Vyroste ze semínek. Hodí se do polévek, omáček, salátů, nádivek, k pečeni i jako dekorace pokrmů.

Brutnák lékařský (Borago officinalis)
Jednoletá bylina, dorůstá do 60 cm. Vysévá se ze semen. Řadu dalších let se snadno udržuje samovýsevem. Jedlé květy ozdobí pokrmy a chutnají jako okurky. Použijte ho do salátů, vaječných pokrmů, omáček a rybích jídel.

Kopr vonný (Anethum graveolens)
Jednoletá bylina, bude vysoká až 1 metr. Má ráda slunce, ale povrch půdy musí být zastíněný. Vysévá se ze semen. Čerstvá nať se hodí do omáček, salátů, k pokrmům z ryb, kdežto semena a květy do nakládaných okurek.

Pažitka (Allium schoenoprasum)
Víceletá cibulovina, vyroste do výšky asi 30 cm. Na podzim je dobré přesadit ji do květináčů a pěstovat doma. Vysévejte semena, dělte trsy. Zkuste ji do salátů, polévek, tvarohu, másla, omáček, vajec, brambor.

Bazalka (Ocimum basilicum)
Jednoletá teplomilná bylina, vysoká až 50 cm, miluje výsluní. Vysévejte semena nebo kupte sadbu. Čerstvé listy použijte do salátů a k rajčatům.

Libeček (Levisticum officinale)
Víceletá trvalka s chutí polévkového koření, dorůstá až do 1,5 m. Má ráda slunce a polostín.
Vysévejte semena. Mladé listy se používají do polévek, k masu a do omáček.

Majoránka (Majorana hortensis)
Jednoletá bylina, roste do výšky 50 cm. Patří k milovnicím tepla. Vysévejte ze semen. Pozor, je citlivá na mráz. Hodí se k pečeni, do polévek, omáček a uzenin.

Oregano - dobromysl (Origanum vulgare)
Víceletá nenáročná bylina, vysoká až 50 cm, má ráda slunce a teplo. Vysévejte ze semen nebo kupte sadbu. Nať se používá k masu, těstovinám, na pizzu a k zelenině.

Estragon (Artemisia dracunculus)
Vytrvalá rostlina, vyžaduje teplou a sušší polohu. Pěstování ze semen je zdlouhavé, raději použijte sadbu. Užijete ho při nakládání zeleniny, do majonézy a octa, k výrobě estragonové hořčice.

Rozmarýna (Rosmarinum officinalis)
Víceletý keř, vyrůstá do výšky 1 m. Miluje slunce a teplo, není odolný vůči mrazům. Doporučujeme nákup sadby. Ochutí středomořské pokrmy, hodí se k masu, ale i do olejů.

Tymián (Thymus vulgaris)
Víceletá stále zelená trvalka, bude vysoká až 40 cm. Miluje výsluní, sucho a teplo, vadí jí mráz. Množí se semenem i dělením trsů. Výborné koření k masu, rajčatům a pizze.