Budete potřebovat

hrábě
zahradnické nůžky, nůž
rýč
kolíky a provázek
zahradnické rukavice
zahradní substrát
mulčovací kůra
netkaná textilie a kolíky
sazenice rostlin
zahradní dekorace (solární osvětlení, keramika, oblázky)


Jak na to

1

Pokud váš záhon vypadá jako zpustle a skomírá, je nejvyšší čas pustit se do práce. Jarní období je nejvhodnější na úplnou revitalizaci.

2

Nejdříve důkladně vyhrabte spadané listí, zbytky uschlých rostlin a zbytky mulčovací kůry a odkryjte základy záhonu.

3

Ze záhonu odstraňte původní netkanou textilii. Pokud nechcete přesazovat vzrostlé kře a větší rostliny, opatrně textilii rozřízněte, abyste neporušili větve a kořeny.

4

Udusanou zeminu zryjte do hloubky 20 až 30 cm, vyplejte a odstraňte i zbytky starých kořen a jejich zbytků.

5

Zeminu prokypřete, větší ztvrdlé kusy rozbijte, odstraňte případné kamení, přidejte nový substrát nebo kompost a záhon pořádně uhrabte do roviny.

6

Na uhrabaný záhon položte novou netkanou textilii, rovnoměrně ji rozestřete, aby nevznikly případné záhyby.

7

Pokud jste na záhonu ponechali některé starší rostliny, musíte pro ně v textilii vystřihnout potřebný otvor. Další otvory udělejte při výsadbě nových rostlin.

8

Textilii rozstřihněte do kříže a přetáhněte kolem každé rostliny. Okraje fólie přichyťte speciálními kolíky do země a textilii zasypte zhruba 10cm silnou vrstvou mulčovací kůry.

Vybíráme textilii

Hobby prodejny nabízí velké množství různých netkaných textilií. A jakou budete potřebovat na záhon? „Nejlépe hodí černá, která propouští vodu, podporuje růst kořenového systému, má vyšší výhřevnost a je UV stabilizovaná, takže nepustí na záhon světlo a zabraňuje klíčivosti plevelných rostlin,“ vysvětluje Karel Rubeš z OBI. „Nejvhodnější je silnější materiál s gramáží 50 g/m².“

Levnadule
Autor: shutterstock.cm
Jaké druhy rostlin si vysadit?

Levandule

Vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou zeminu, není náročná na živiny.

Čemeřice
Autor: shutterstock.cm
Čemeřice

Ocení polostinné až stinné místo s vlhčím substrátem, pravidelnou zálivku a hnojení.

Vřes

Daří se mu ve vlhké, mírně kyselé, méně výživné půdě, má rád sluneční paprsky. Malé sazenice před mrazem přihrňte mulčovací kůrou.

Plamenka

Vysaďte ji do polostínu nebo na slunné stanoviště. Daří se jí v lehké propustné půdě, nemá ráda přemokření.

Cesmína ostrolistá

Prospívá v mírně vlhké středně těžké kyselé až neutrální zemině. Má rád stinná místa a vyšší vzdušnou vlhkost, na zimu ho zakryjte, je citlivý na mráz, vítr a zimní sluneční paprsky.

Borovice kleč

Snese sušší i mokřejší stanoviště a vydrží i ve znečištěném městském ovzduší. Pokud ji budete zaštipovat, krásně zhoustne. Na zimu ji postavte ochranu z latěk, aby ji nepolámal sníh.