Oblíbená dvouletka je populární hned z několika důvodů. Je velmi nenáročná na pěstování a dokáže se vypořádat i s teplotu kolem mínus pěti stupňů. Navíc svými květy vyplní pomyslnou díru mezi odkvětem cibulovin a nástupem letniček a většiny trvalek. V zahradnictví si kupované sazenice dobře prohlédněte. Měly by mít zdravý kořenový systém. Zkontrolujte i listy, aby nebyly napadeny škůdci. Vybírat můžete macešky s květy obřími, středními nebo malými v nejrůznějších odstínech.

Co jim svědčí

Asi nejjednodušší je, když si koupíte již připravený substrát, který většinou obsahuje i hnojivo na několik týdnů. Nejlepší je pro macešky stanoviště s dostatkem slunce, ale dokážou se vyrovnat i s polostínem. Jen si dejte pozor, aby toho sluníčka, především přes poledne, nebylo příliš. Vadí jim i sucho. Během sezony je květiny potřeba občas přihnojit, ale nikdy ne chlévským hnojem, a zajistit jim pravidelnou zálivku.

Macešky mají rády slunné stanoviště.
Autor: Shutterstock.com
Na záhony

Macešky se stejně dobře hodí i na záhony. Dáváme je na okraje záhonů, do předzahrádek, mezi keře růží. Taky se kombinují s vyššími cibulovinami, kdy macešky tvoří spodní patro.Vyhovuje jim živná půda, použijeme substráty pro květiny nebo půdu obohatíme zahradnickým substrátem. Nehnojíme chlévským hnojem. Neprospívá jim silný slunečný úpal, jinak snášejí slunce i polostín.

Ze semínka

Rostliny se dají vypěstovat ze semínek. V červnu až červenci semínka vysejte do pařeniště, truhlíků nebo na pečlivě připravený záhonek. Protože macešky při klíčení trpí vysokými teplotami, zasypte semínka jen jemně a pravidelně kropte. Po vyklíčení, především při výsevech v pařeništi, výsevy důkladně větrejte, aby nedošlo k nadměrnému vytažení semenáčků. Na záhony sazenice vysazujte na podzim nebo na jaře.

Není trvalka

Jako dvouletky macešky prvním rokem vysejte ze semena, pak vysadíte a druhý rok vám pokvetou. Spousta lidí se mylně domnívá, že jsou to trvalky. Snadno vysemeňuje a na místě, kam ji zasadíte, se udrží samovýsevem po mnoho let. Jen počítejte s tím, že květy nebudou už tak bohaté.

Pozor na choroby

Maceškám nejvíce vadí padlí, proti kterému musíte bojovat chemickými přípravky. Napadení hrozí při dlouhodobějším vlhčím počasí. S ochranou začněte hned, jakmile zpozorujete moučnatě bílé povlaky na listech, první příznaky choroby.