S nákupem zahradního nábytku je to stejné jako s ostatním zbožím. Svou službu odvedou i levné kousky, ale občas na váš úkor. Za prvé máte víc práce s údržbou. Za druhé si levní výrobci nelámou hlavu ergonomií, kvalitou sezení ani provedením. Takže špatné rozhodnutí se rovná vyhození peněz oknem.

Velmi kvalitní a odolná – taková je nábytková sestava z teaku.
Autor: Mountfield

Cenu zvedá počet hostů

A nezapomeňte, že na výsledné ceně se odrazí i to, jak velkou sestavu si vyberete. Kdo má početnou rodinu, nebo rád pořádá party pro přátele, logicky si připlatí. Kdo nechce hned utrácet hodně, měl by nakupovat u prodejců, kteří mají stálé kolekce zahradního nábytku i několika let. Když zjistíte, že vám něco chybí, dokoupíte potřebné kousky ve stejném designu.

Balkónová sestava z ratanu tvoří po složení kompaktní celek.
Autor: Mountfield

Co frčí

Jednoznačně dřevo. Stále populární jsou levné dřevěné sestavy z měkkých dřev, jako je třeba smrk a tuzemská borovice. Ale cena je vykoupena poměrně rychlým poškozením. Není tedy divu, že evergreen, který hraje prim na českých zahradách, jsou tvrdé exotické dřeviny a trvanlivá švédská borovice.

Nábytek z ratanu je elegantní na zahradě i v interiéru.
Autor: Mountfield

Červené meranti

Exotické dřevo meranti je tvrdé a odolné a k jeho největším devizám patří dlouhá životnost. Přirozeně odolává vodě, dřevokaznému hmyzu i slunečnímu záření. Populární je nejen pro své obdivuhodné vlastnosti, ale i díky atraktivnímu červenohnědému zbarvení. Skvěle tak vynikne kresba dřeva a každý kousek nábytku je unikát.

Propracované zahradní sestavy mají polohovatelná křesla i rozkládací stoly.
Autor: Mountfield

Nezdolná borovice

Švédská borovice KWA pochází z drsného prostředí lesů za severním polárním kruhem. Tam roste pomaleji než běžné středoevropské stromy. Její dřevo je tak mnohem tvrdší a odolnější. Protože je zvyklá na drsné severské přírodní podmínky, velmi dobře odolává tuzemskému klimatu.

Severská borovice pochází z lesů za severním polárním kruhem.
Autor: Mountfield

Teak na celý život

Doslova králem zahrad je tropický strom teak z monzunových lesů jihovýchodní Asie. Stromy dorůstají do výšky 30 až 40 metrů a nejkvalitnější pochází z pralesů Barmy a Indonésie. V čem je právě tahle dřevina jedinečná? Má vysoký podíl olejů, a tak je odolná proti vlhkosti, hnilobě, plísním a atakům škůdců. Z toho také pro majitele plynou minimální nároky na údržbu. Jediné, co vám hrozí, je charakteristická stříbrná patina. Ale na tu platí teakový olej.

Tahokov je má speciální povrchovou úpravu, která ho chrání před klimatickými vlivy.
Autor: Mountfield

Na co si dát pozor

Není od věci si například při nákupu stolu ze dřeva přeměřit tloušťku jeho desky. Měla by být silná alespoň 2,8 cm, protože teprve pak je dostatečně pevná. Pokud jsou příčky židlí, křesel a lavic příliš daleko od sebe (jsou tzv. řídké), znamená to, že výrobce na zákaznících šetří. Křesla by měla mít ergonomicky tvarovaný sedák i opěrák. Kromě kvality je samozřejmě důležitá záruka, jejíž podmínky se letos mění. Vybírejte proto ten, na který prodejce poskytuje záruku alespoň 5 let.

Červenohnědé meranti dá vaší zahradě exotický nádech.
Autor: Mountfield

Na malé zahrádky kov

Kdo nehoří právě pro dřevěný nábytek, může zkusit kov. Ten se v zahradním nábytku prosazuje stále víc. Velmi elegantní je nábytek z hliníku. Pevná konstrukce je lehká, stabilní a navíc odolná vůči přírodním vlivům. Hliníkový křesla s dřevěnými područkami navíc můžete elegantně zkombinovat s dřevěnými stoly. Novinkou je nábytek z tahokovu, který se hodí se na malé zahrádky, terasy, balkóny, ale ostudu rozhodně neudělá ani na klasických zahradách. Nábytek je chráněn povrchovou úpravou Elotherm, která ho chrání před poškozeními povětrnostními vlivy. Díky tomu je prakticky bezúdržbový. Stejně takový je nábytek z umělého ratanu. Speciálně vyvinuté vlákno z polyethylenu nepraská, neloupe se a svěží design ratanu se hodí jak na zahradu, tak i do interiérů.