Raší vám u plotu kopřivy a vás to štve? Ale proč? Vždyť řada lidí si je tam sází a pravidelně je přistřihuje, aby jim pořád rašily čerstvé mladé lístky. Proč? Jsou skvělé na zpestření v kuchyni. Při využití ve studené kuchyni (pomazánky, saláty, rolády), nejprve kopřivy přelijte vroucí vodou a nebudou pálit. Někteří kuchaři je dvě minuty povaří a pak hned dají do ledové vody, aby nezežloutly.

Kopřivová polévka
Autor: Shutterstock.com
Uvařte si polévku

Kopřivy jsou skvělé na jarní polévku. Spařte pár hrstí omytých lístků, posekejte a povařte v kuřecím nebo hovězím vývaru, který dochutíte solí a pepřem. Nakonec do polévky rozklepněte vajíčka. Když kopřivy podusíte, nahradí špenát, hodí se i k pečeným masům. Nebo je použijte do nádivek a mletých pokrmů. Zkusit se dá kopřivové rizoto, ve kterém budou bylinky, kopřivy, rýže, bílé víno, vývar a koření.

Elixír zdraví

Lidové léčitelství využívá kopřivy odnepaměti. Čaj je skvělý na detoxikační kůru, protože pomáhá tělo zbavit škodlivin. Připravíte ho jednoduše. Dva hrnky mladých kopřiv dáte do konvičky a zalijete vroucí vodou. Nechte ho půl hodiny odstát a můžete pít. Výluh se tradičně používá na posílení růstu vlasů a prospívá při akné. Kopřivy se používají na revmatické choroby, podporu metabolismu, čištění krve nebo jako močopudný prostředek.

Proč pálí?

Mohou za to žahavé chloupky (trichomy), které obsahují organické sloučeniny zvané aminy, jako například acetylcholin, histamin, serotonin nebo kyselinu mravenčí. Stačí chloupky poškodit, látky a na pokožce pálí.