Růže je potřeba chránit postřiky před chorobami a škůdci.
Autor: Shutterstock.com
Růže v ohrožení

Tak, jak se objevují první květy, ohrožují keříky choroby a škůdci. Hrozí to hlavně rostlinám, které jsou na záhonech samy, bez jiných druhů rostlin. Jednou z nejznámějších chorob je padlí. Ideální pro jeho rozšíření je střídání horkých dní a chladných nocí. Poznáte ho podle moučného povlaku na listech. Dalším nebezpečím je černá skvrnitost, která na listech vytvoří černé skvrny. Jakmile objevíte stopy chorob, pusťte se do odpovídajících postřiků například prostředky Baycor 25 WP, Bioton, Baycor 25 WP nebo Bioan.

Srovnejte keře

Teď je ten správný čas ostříhat stromky a keře, které nám svými květy dělaly radost časně zjara. Proč tak brzy? Na větvích se začnou brzo tvořit nové výhony, které rostou všemi směry, a tak by za krátký čas zcela zničily tvar keře. Týká se to hlavně zlatice, zimolezu nebo tavolníku.

Sázíme rajčata a papriky

Začátek května je tím správným časem pro sázení zeleniny. Na venkovní záhony můžete dát rajčata, papriky, tykve a lilky. Předpěstované sazenice mají rády slunečné stanoviště. Lépe se budou ujímat sice menší, ale silnější a kompaktnější rostliny. Do země je dávejte hlouběji, než byly v miskách, aby dobře zakořenily. Hned na začátku je raději opatřete oporou, ke které je později přivážete. Velmi důležitá je i pravidelná zálivka, aby sazenice neuschly. Pozor, nelejte vodu přes listy, ale rovnou ke kořenům. Jinak hrozí rostlině houbové choroby.

Osázejte balkony

Po zmrzlých mužích už můžete dát do všech možných i nemožných nádob rostliny na balkony, terasy i jen tak kolem domu. Kromě tradičních letniček zkuste zasadit i trvalky nebo bylinky. Hlavní je, aby všechny rostliny měly dostatek světla, vody a hnojiva, které jim zaručí dostatečnou výživu. Pozor dejte ve dnech, kdy vydatně prší. Přebytečnou vodu je potřeba z nádob dostat ven, aby přemokřené rostliny neuhnily. Řešením je navrtat do květináčů díry.

Záhony plné květů

I na záhony na zahradě mohou po „zmrzlých“ putovat všechny cibuloviny, které nemají rády zimu. Jsou to například mečíky, begonie nebo jiřinka. Péči potřebují také trvalky. Těšit se můžete na květy hořce, ladoňky, konvalinky, sasanky, pryskyřníky nebo okrasného česneku. Půda kolem nich by měla být prokypřená a zálivka pravidelná. Proti plevelům se dá účinně bránit silnější vrstvou mulče z borky nebo štěpků. Kromě úspory času a práce s pletím budete i méně zalévat, protože improvizovaná poklička účinně brání vysušování půdy. Protože navíc podporuje půdní mikroorganismy, zvyšuje kvalitu půdy.

Trávník se vyplatí sekat do kříže, aby tráva rostla rovnoměrně.
Autor: Shutterstock.com
Sekat, sekat, sekat

Co potřebujete k tomu, aby vám na zahradě rostl dokonalý trávník? Dobrou směs, kvalitní hnojiva a správnou sekačku. Hlavně teď ji budete potřebovat jako sůl. Když se počasí vydaří, budete trávu sekat jednou týdne. Anebo i častěji. Kdo má trpělivost a chuť, může při sečení zahradu projíždět do kříže, tráva pak poroste stejnoměrněji. Hlavně si dejte pozor, ať vám trávník nevykvete. Na první pohled je to sice pěkné, ale na ten druhý pochopíte, že všechny ty plevely se tak mnohem víc rozšíří. Zabráníte tomu ta, že budete trávu sbírat do koše a nenecháte ji mulčovat ani ležet na trávníku. Pampelišky nebo sedmikrásky by se vám tam mohly vysemenit i po posečení. Při hubení vám pomohou speciální trávníkové preparáty, které hubí jen dvouděložní plevely a travním stéblům neublíží. Další možností jsou gelové přípravky, které nanesete na plevel a ten uhyne.

Na co ještě nezapomenout

*do jezírka vraťte zazimované rostliny
*když hrozí ještě mrazíky, přikryjte choulostivé rostliny netkanou textilií nebo fóliovým tunelem
*v horkých slunečných dnech dostatečně větrejte ve skleníku
*vysazujte okrasné rostliny v kontejnerech
*kvetoucí ovocné stromy zalévejte, prokypřujte pod nimi zeminu a vytrhávejte plevel