Než se pustíme do hledání důvodů, jestli stojí za to sáhnout hlouběji do kapsy a vyměnit sekačku za zahradní traktor, je dobré si udělat pořádek v termínech. Velkým omylem je považovat každý stroj na sečení trávy, na kterém se sedí, za traktor.  Dost často se přitom pletou traktory s ridery.

S ridery je sekání trávy hračka. Mají velké sekačky, objemné koše a pohodlná sedadla.
Autor: Mountfield

Rider boduje na členitém pozemku

Jaký je v nich rozdíl? S trochou nadsázky lze říci, že ridery jsou velké sekačky s objemným košem a pohodlným sedadlem. Práce s nimi je ale výrazně rychlejší a motor umístěný pod sedadlem umožňuje řidiči skvělý výhled na sečenou plochu. Není divu, že pak jsou manévry mezi stromy, keři a dalšími překážkami bez problémů. Navíc mají takový poloměr otáčení, že se s nimi lidově řečeno otočíte na pětníku. Jízda rideru se ovládá manuální převodovkou, která je zpravidla pětistupňová, anebo hydrostatickou. To je obdoba automatu, jaký známe z automobilů. Hodí se především do složitějšího terénu s množstvím překážek.

S hydraulickým zvedákem snadno vyčistíte sekačku a podvozek traktoru. Ovládá se jednoduše pomocí nožního pedálu.
Autor: redakce

Traktory jsou na celý rok

Ve srovnání s ridery mají zahradní traktory výkonnější motory, větší sběrné koše a taky možnost připojit celou řadu příslušenství na další práce, takže se dají využít po celý rok. Dají se považovat za takzvané multifunkční stroje, protože kromě sečení trávy mají na zahradě mnohem víc využití. A to je asi největším důvodem, proč traktorem nahradit klasickou rotační sekačku. „Na každé větší zahradě je během roku mnohem víc práce, než je právě jen sečení.

S přepravou dřeva, úrody nebo nastříhaných větví pomůže přívěsný vozík.  Při péči o dokonalý trávník přijde vhod například zahradní válec, postřikovač, provzdušňovač, vyhrabovač staré trávy nebo čistič trávníku, který využijete i při zametání zpevněných ploch.  V zimě pak využijete rozmetadlo na posyp a čelní radlici na odklízení sněhu kolem domu,“ vysvětluje Jaroslav Nováček, produktový manažer ze společnosti Mountfield.

Provzdušňovač pro zdravý růst a krásný vzhled trávníku. Hvězdicové nože naruší jeho povrch a k trávníku se tak lépe dostane vzduch, vláha i živiny.
Autor: redakce

Ušetří spoustu času

A pokud je pro vás důležité především sečením trávy, můžete u zahradního traktoru kalkulovat s několikanásobně vyšší rychlostí. Traktor má záběr až 122 cm, zatímco sekačky běžně kolem 50 cm. Podobné je to se sběrným košem. Traktory mají 360 l a sekačky kolem 80 l. Každý, kdo jen občas seče ví, co to znamená. Víc místa na trávu vás osvobodí od častého zastavování a pracného vysypávání trávy.

Přívěsný vozík využijete pro odvoz trávy, dřeva, zahradního odpadu nebo stavebního materiálu.
Autor: redakce

Na rychlosti záleží

Kromě pohodlí se je při zvažování potřeba zaměřit i na výkon, který v našem případě znamená i úsporu času. „Traktory jsou osazovány výkonnými motory o síle až 24 koní, které si dobře poradí i na nerovných pozemcích. Na výběr jsou jednoválcové a dvouválcové motory především značek Briggs&Stratton, Kawasaki a GGP, většinou vybavené manuální nebo hydrostatickou převodovkou,“ vysvětluje Nováček.

Správný tunel

Když už se rozhodnete traktor koupit, dejte si při výběru stroje pozor na správný tvar a šířku odhozového tunelu. Měl by být co nejširší a především přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se často ucpával.

Vyhrabovač trávy má odolné a pružné hroty, které z trávníku odstraní mech a travní plsť.
Autor: redakce

Šikovné vychytávky

Při volbě konkrétního modelu vás budou výrobci lákat na moderní výbavu, kterou byste čekali spíš v seznamu nadstandardu automobilů. Práci vám nejen usnadní, ale bude i pohodlnější. Není od věci, že sekačku zapnete tlačítkem, při naplnění koše se ozve zvuková signalizace. Můžete mít držák na nápoje a mobilní telefon, nastavitelné sedadlo, tempomat, palubní počítač s multifunkčním LCD displejem nebo LED světlomety.

Co všechno se dá k traktoru pořídit

Zvedák pro zahradní traktory

Nezbytná pomůcka pro snadné a bezpečné čistění sekačky a podvozku traktorů. Nosnost 400 kg.

Hydraulický zvedák pro zahradní traktory

Pro čištění sekačky a podvozku traktorů. Hydraulika zvedáku, ovládaná nožním pedálem, vyžaduje minimální fyzické úsilí. Nosnost 300 kg vyhovuje drtivé většině zahradních traktorů na našem trhu. 

K moderní výbavě patří tempomat, palubní počítač s LCD displejem nebo třeba zvuková signalizace, která upozorní na naplnění koše.
Autor: WOLF-Garten

Čistič trávníku (Sweeper)

Soustava pružných metliček, poháněná převodem z kol vymete z trávníku všechny nečistoty. Sweeper najde uplatnění také na zpevněných površích kolem domu (beton nebo dlažba na chodníčcích, nájezdech apod.)

Přívěsné vozíky

Přepraví různé druhy materiálů, jako je tráva, hlína, zahradní odpad, dříví, kameny apod. Vybírat lze z různých velikostí a nosností od 150 do 350 kg.

Vyhrabovač trávy

Odolné a pružné hroty vyhrabou vše, co na trávník nepatří a zabrání tak možnému plstnatění nebo tvorbě mechů. Další funkcí je zarovnávání pozemku, např. krtinců.

Provzdušňovač (Aerátor)

Pro zdravý růst a krásný vzhled trávníku. Řada hvězdicovitých nožů „narušuje“ povrch trávníku a tím napomáhá k lepšímu přístupu vláhy, živin, vzduchu a tepla přímo k travním kořínkům. Doporučuje se používat několikrát ročně – zejména vždy před hnojením.

Jednoduchá a pohodlná obsluha a mnoho funkcí, se kterými zvládnete práci na zahradě velmi snadno – to jsou dnešní traktory.
Autor: Mountfield

Rozmetadlo

Slouží k hnojení i dosívání trávníku, kdy systém rotujícího rozmetacího talířku rozptyluje hnojiva a osiva zcela rovnoměrně. V zimě se dá využít k aplikaci posypových materiálů.

Travní válec

Pravidelné používání válce nejen rovná pozemek, ale hlavně napomáhá zvýšení vzlínavosti vody v půdě. Plnit se může vodou či pískem až do hmotnosti 180 kg.

Postřikovač

Pro postřik trávníku proti plevelům a škůdcům. Velice jemný rozptyl postřikové látky. Lze použít i jako ruční postřikovač v sadech apod.

Sněhová radlice

Pro snadnou a rychlou údržbu zavátých cest. Úhel radlice lze nastavovat pomocí páky přímo z místa řidiče. Odpružení radlice zabraňuje jejímu poškození v případě nárazu.