Popínavé trvalky zahradníci nečastěji rozlišují pět skupin popínavých rostlin.

Přísavné terčíky

Pokud chcete zelenou stěnu, ideální jsou druhy s přísavnými terčíky. Bez další pomoci se přichytí na zdivu, hladké omítce, dřevu, dokonce i na skle. Patří sem například opadavé přísavníky, pětilistý nebo trojhrotý, které ocení teplé jižní stěny.

Kořenující popínavky

Chytají se svislé opory pomocí drobných kořínků, které vyrážejí po celé délce jejich výhonků. Potřebují hrubý podklad, třeba kmen statného stromu, kámen nebo hrubé zdivo. Pozor na nové omítky, kořínky je můžou poškozovat! Zástupce skupiny jsou stálezelené břečťany. Kdy popínavý a kavkazský potřebují polostín, opadavý stín až stín.

Úponky

Díky listům proměněným v kroutící se výhonky se pnou do výšky. Nejlépe se přidrží, když jim připravíte sítě z provázků, dřevěné mřížky nebo vezmou za vděk oky drátěného plotu. Jsou to kupříkladu různé druhy rév a opadavý keř plamének, který potřebuje slunné stanoviště, ale kořeny a spodek rostliny přistíněné a mírně vlhké. Réva vinná se vysazuje na slunečném chráněném jižním stanovišti, okrasná, plně mrazuvzdorná réva Coignetové je vhodná na slunce i do polostínu a do vlhké půdy, naopak suchou a kamenitou zeminu musí mít rovněž okrasná réva amurská.

Ovíjivé pnoucí rostliny

Obtáčejí se vrcholovými výhonky kolem lanka, sloupu nebo ozdobné mříže. Patří sem mimo jiné zimokeře – popínavý a okrouhlolistý – opadavé, otužilé, bohatě kvetoucí s ozdobnými listy. Ocení slunce nebo polostín a hlinitopísčitou půdu. Dále zimolezy. Vistárie velkokvětá a přísavník trojhrotý, nebo vistárie velkokvětá, opadavý keř s nádhernými hrozny voňavých růžových, bílých nebo fialových květů.

Vzpěrné rostliny

Tyto rostliny potřebují vaši pomoc. Jsou to například popínavé růže, kterým je třeba vyvazovat mladé výhony, jinak poléhají po zemi. Krásný je také stále zelený, bohatě růžově kvetoucí brslen japonský. Ten můžete pěstovat i v nádobách. Z tuzemských pak můžete využít ostružiníky a maliníky, keře vhodné k drátěným plotům. Potřebují slunce i polostín a pro bohatou úrodu vydatnou zeminu.

Kterou si vyberte?

Trubač kořenující

Jedna z nejkrásnějších popínavek se přichytává pomocí přísavných kořínků a dosahuje výšky 5 až 8 m. Listy má lichozpeřené, atraktivní květy asi 10 cm dlouhé jsou trubkovité, oranžové nebo žluté. Kvete od července do září na mladých jednoletých výhonech. Vyžaduje slunce a propustnou půdu s dostatkem živin. 

Štětinec laločnatý

Až půjdete kolem zahrádky a uvidíte plot porostlý liánovitou rostlinou tvořící nápadné ježaté plody oválného tvaru (trochu připomínají plody durmanu), narazili jste na štětinec laločnatý. Pěstuje se jako pnoucí impozantně dekorativní letnička. Má lysé lodyhy s většími úponky, které se velmi pevně přichycují k opoře. Lodyhy dlouhé až několik metrů rychle rostou.

Plamének v sezoně krásně kvete.
Autor: Shutterstock.com

Akebie pětičetná

Z pěti druhů tohoto rodu je akebie pětičetná nejotužilejší, a proto nejvhodnější do našich podmínek. Tato ovíjivá liána roste jako z vody, za rok přibude i o 1,5 až 2 m. Dosahuje celkové výšky kolem 10 m. Listy jsou dělené, pětičetné, tmavě zelené s dlouhými řapíky.

Plamének 

Bylinné druhy mají zdužnatělý jenom kořenový krček, dorůstají do několika desítek centimetrů a jejich nadzemní části každoročně odumírají. Vysazují se zpravidla do záhonů osázených dalšími trvalkami. Dřevité druhy jsou liány s tenkým dřevnatým kmínkem; vyšplhají do výšky i několika metrů a přichycují se pomocí úponků z přeměněného řapíku. Vyžadují slunné polohy.

Stálezelený břečťan dobře vypadá a roste rychle.
Autor: Shutterstock.com
Břečťan

Evergreenem českých zahrad je tato stálezelená popínavka, která se drží na hrubém podkladu příčepivými kořínky. Pěkně vypadá, protože má listy barevné. Dobře snáší zastínění a je na pěstování nenáročná. Jen pozor, je jedovatá.