Po letošní mírné zimě, kdy slimáčí vajíčka nezmrzla, se jich vyrojily spousty. Mladí a žraví slimáci jsou v jednom šiku schopni zlikvidovat mladé sazenice okrasných rostlin, listovou zeleninou a nepohrdnou ani jahodníky. Je tedy nejvyšší čas je vykázat do patřičných mezí.
Máte pravdu slimáci jsou v posledních letech opravdovým problémem. Nezbývá než je pravidelně a průběžně krmit přípravky účinkujícími právě proti slimákům

Pozor na mulč

Z hlediska výskytu slimáků je na zahradě trochu sporné využití mulče z posekané trávy na záhonech. Právě na takových místech se škůdcům dobře daří. Jak to zařídit? Přiklopte sazenice ostříhanými PET lahvemi nebo plechovkami od konzerv. Budou mít čas v klidu povyrůst a pak je sundáte.

Jedním z nejúčinnějších řešení je využít speciální přípravky a slimáky pravidelně a průběžně krmit.
Autor: Shutterstock.com
Zkuste chemii

Jedním z nejúčinnějších řešení je využít speciální přípravky a slimáky pravidelně a průběžně krmit. Ať už je to Vanish, Ferramol, Mesurol nebo letošní novinka Desimo Duo. Většinou granule plošně rozsypete a vytvoříte z nich jakési hráze a pak je volně rozhodíte po záhonech. Postup opakujte, protože slimáci nám neustále dolézají z okolí. Využít můžete také biologický prostředek Nemaslug, což jsou parazitické hlístice, které slimáky napadají. Pravidelným opakováním populaci slimáků výrazně omezíte.

Sběr

Na malých plochách je nejjednodušší vyrazit navečer na lov. Sesbírejte je do nádob a odneste daleko. Další možností je dát všechny do kýblu a zalít vroucí vodou. Ve vodě se poté brzy rozloží a můžete je vylít na kompost. Do vody se dá přidat i sůl.

Pasti

Méně pracné a hodně účinné je nalákat slimáky do pastí. Velmi dobře funguje, když do plechovky dáte trochu piva a zapustíte ji do země v úrovni terénu. Večer se do takové chmelové jámy nechá nalákat pěkných pár plžů. Další možností je vzít plastovou láhev vyříznout do ní malý otvor a naplnit ji vodou s kvasnicemi. Slimák vleze dovnitř a už nemůže ven.

Co jim nechutná

Jako jsme my alergičtí na určité rostliny, i slimáci některé nemusí. A to tak, že je dokonce dokážou odpudit a vydají se jiným směrem. Proto se vyplatí především na okraje záhonů vysadit měsíček, kostival, pelyněk, kopr, levanduli, šalvěj, tymián nebo řeřichu zahradní.

Přirození nepřátelé

Není nad to, když se o nepříjemné návštěvníky postará někdo za vás. Mezi přirozené nepřátele žravých plžů patří zvířata, která máte běžně na zahradě. Stačí je tam udržet. Hýčkejte si ptáky, ježky, ropuchy, ještěrky, užovky. Pomohou vám snížit počty hlavně mladých slimáků. A kdo se chce stát zároveň chovatelem, může si opatřit indické běžce, kterým slimáci chutnají.

V nebezpečí jsou i skleníky

Ve sklenících a fóliovnících nehrozí tak velké nebezpečí, že by otrávila zvířata. Tak v nich zkuste rozhodit dusíkaté vápno, pálené vápno nebo speciální návnady. Ošetřit se dají i cestičky. Funguje také,když kolem záhonů nasypete usušený lógr nebo sůl. Lógr je pro ně po požití jedovatý a sůl je popálí.

Pozor na kompost

Záškodníci rádi hnízdí v kompostu. Neuděláte chybu, když na něj čas o času nasypete čerstvě nasekanou trávu. Tráva začne brzy kvasit a zahřívat se, takže zničí jejich vajíčka.