Úklid zahrady není jen o tom, že seberete vše nepotřebné a spadané. Dost často se musíte pustit do boje s nezdolnými křovinami, tuhými travinami a nálety, které se vám usadily i v těch nejzazších zákoutích nebo ve svahu. Běžná rotační sekačka je proti takovým protivníkům bezbranná. Na takovou práci stačí jen mobilní a lehké křovinořezy, se kterými se do nepřístupných končin dostanete raz dva.

Práci s křovinořezem snadno zvládnou i ženy.
Autor: archiv redakce

Čtyři jednou ranou

Křovinořezy jsou, jak je dnes moderní, 4v1. Spojují v sobě schopnosti rotačních a bubnových sekaček, prořezávačů i pil. Využít se tak dají nejen ke spoustě činností, ale i v nejrůznějších, i náročných terénech. S přehledem vysekáte svah i příkop. Stroj, který pro laika vypadá jako tyč s motorem, je pro pohodlnou práci vybaven ramenními nebo zádovými popruhy, které nesou celou váhu. Aby se s nimi dobře manipulovalo, mají pro pevný dvojitý úchop většinou „řídítka“ ve tvaru písmene T. O tom, jak dobře to funguje, se nejlépe přesvědčíte při sečení ve svazích, stísněných zákoutích a na jiných těžko přístupných místech, kde budete pánem situace.  Stroj bude pracovat přesně tam, kde potřebujete.

Obratný a lehký model křovinořezu Sparta 250 T potěší svou dobrodružnou povahou, chutí do práce a silným charisma. Oceníte ho hlavně při sečení v nejméně přístupných místech.
Autor: Mountfield

Zvládne i běžný trávník

Základem úspěchu křovinořezů je, že většina z nich má hned několik vyměnitelných nástrojů, se kterými se vždy dá pustit do jiného druhu práce. K základnímu příslušenství patří strunová hlava na sečení běžného trávníku.  Výkonnější modely jsou se strunou schopny i plošného sekání. Ideálně rovný porost sice nebude, ale zato si stroj poradí i s tuhými stébly kolem plotů a cest. „Standardem ve výbavě by dnes už měla být poloautomatická strunová hlava se systémem Tap and Go, který dokáže po lehkém přitlačení na zem sám vysunout strunu. Tato blesková operace se odehrává za chodu stroje. Struna je břitem integrovaným v krytu křovinořezu v okamžiku automaticky zkrácena na příslušnou délku,“ vysvětluje Tomáš Maryška, odborník na křovinořezy ze společnosti Mountfield.

Ocelový kotouč si poradí s odstraněním dřevnatých křovin a slabých kmenů.
Autor: archiv

Koho trápí mlází

Máte pozemek blízko lesa nebo vedle neudržovaného pozemku a neustále k vám vítr přináší plevele a nálety? Pokud potřebujete třeba zlikvidovat přerostlou tuhou trávu, mlází nebo křoviny, stačí strunovou hlavu vyměnit za tří-, čtyř- či osmizubý kotouč nebo za tříramenný nůž. S nálety i se slabšími dřevinami si poradí 22- nebo 80zubý kotouč.

Troufne si i na stromy

Křovinořez zvládne zaskočit i za pilu. Připojíte prořezávač a nic nebrání tomu pustit se do mýcení křovin, náletů nebo větví. Záleží pochopitelně na výšce stromu, ale na první pohled je jasné, že dlouhé tělo křovinořezu je podstatně delší než běžná pila. A tak spoustu uschlých větví odstraníte přímo ze země, bez použití štaflí nebo žebříku. S přidanými plotovými nůžkami s dlouhou střižnou lištou budete mít ve skvělé formě živé ploty. Stejně jako u stromů ze země dosáhnete i na ty, které vás přerostly. Ke křovinořezu se dá dokonce přidat i kultivátor a pak není problém obrábět půdu menších pozemků nebo záhonů.

Špičkové zpracování, dostatek výkonu, patentovaný antivibrační systém a Easy On pro snadné startování, to je jen ve stručnosti univerzální model BC 240 T.
Autor: Mountfield

 

Tanec ve dvou taktech

Co to všechno příslušenství utáhne? „Křovinořezy zpravidla pohání dvoutaktní nebo čtyřtaktní benzínové motory. Čtyřtaktní motory jsou vhodné hlavně pro profesionály nebo firmy pro celodenní intenzivní práci. Pro běžné využití přitom doporučuji vybrat křovinořez s motorem dvoutaktním, ten je vhodnější hlavně proto, že má razantnější nástup otáček a nižší spotřebu. Kromě toho jsou stroje s dvoutaktním motorem mnohem lehčí,“ vysvětluje Maryška.

Změřte si zahradu

Stejně jako u většiny strojů i u křovinořezů se pro správný tip stroje rozhodujete podle velikosti a členitosti pozemku. Na výběr jsou křovinořezy k hobby, farmářským i profi účelům. Rozdílná nabídka je také v šíři příslušenství. Někde dostanete popruhy ke křovinořezu zadarmo, jinde si za ně musíte připlatit. Při nákupu by mělo být samozřejmostí, že vám v prodejně umožní vzít stroj do ruky a vyzkoušet si, jak se vám bude sedět.

Konstrukčně i materiálově bohatě dimenzovaný, profesionální stroj, stavěný i ke každodenní práce v nejtěžších podmínkách – křovinořez BC 430 T.
Autor: Mountfield
 

Co by nemělo křovinořezům chybět

*dekompresní ventil

*vstřikovač paliva nebo poloautomatický sytič pro snadné startování

*antivibrační systém na principu pružin nebo silentbloků

*Tap and Go systém

*rychloupínací šroub pro rychlé a přesné nastavení T rukojeti