Už i u nás se dají koupit plně osazené rozkvetlé truhlíky, které vám dovezou až domu. Vy je jen postavíte na to správné místo. Někteří zahradníci tvrdí, že koupit plně osazené květináče se vyplatí, protože to vyjde stejně draho, jako kupovat vše potřebné kus po kuse. Je to jen marketingový trik? Rozhodli jsme se to spočítat.

Čisté ruce

Když si v internetovém obchodě koupíte samozavlažovací truhlík dlouhý 50 cm a osazený pěti vzrostlými pelargoniemi, zaplatíte za něj 639 Kč. Pro hovoří, že přijdete k hotovému. Nebudete muset nikam jezdi ani se hrabat v hlíně. První další investice bude za pár týnů hnojivo. Vybrat si můžete i variantu, že koupíte vše potřebné, ale truhlík po doručení osázíte sami. V tom případě zaplatíte 449 Kč.

I při nákupu na internetu si můžete rostliny zasadit sami.
Autor: Shutterstock.com
Řetězce zlevňují

Když se rozhodnete sázet sami, zaplatíte za 50 cm dlouhý samozavlažovací truhlík od 139 korun. Pytel s 20 l substrátu na muškáty vyjde na 65 korun. Pak už zbývá pořídit jen sazenice. V tomhle případě záleží na tom, jak velké máte při nákupu štěstí. O víkendu jste za jednu vzrostlou a rozkvetlou rostlinu dali na trhu v Rakovníku 50 korun. Ve výprodeji v řetězci ta samá stále 30 korun. A kdo má trpělivost a zkušenost s květinami, pořídil tu balení s 10 menšími muškáty za 30 korun. Dohromady vás plně truhlík osazený vzrostlými rostlinami, srovnatelný s tím z internetu, vyjde při nákupu v řetězci za 354 korun a s květinami z trhu na 454 korun. Tedy tolik jako v internetovém obchodě. Zhruba dvousetkorunové navýšení za již osazený truhlík je luxus, za který si nejspíš připlatí ten, kdo chce mít ozdobená okna, ale má málo času, dost peněz a žádné zkušenosti se sázením.

Na kolik vyjde truhlík

Při nákupu zvlášť zaplatíte:

truhlík 139 Kč
sazenice 150 až 250 Kč
substrát 65 Kč
celkem 354 v řetězci/454 na trhu

Jde to levněji?

Ušetřit se dá jen v případě, že vám rostliny úspěšně přezimovaly od loňska, nařízkovali jste si nové sazenice nebo natrefíte v obchodě na extrémně levné "polochcíplé" rostliny. Ty vyjdou na pár kaček, a když se vám je podaří vzkřísit a vypiplat, máte vyhráno.

S rozkvetlou a dobře rozrostlou květinou vypadá květináč hned po osázení moc pěkně.
Autor: Shutterstock.com
Proč právě pelargonie?

Lidově řečené muškáty vyžadují tak málo a přitom se pěstují snadno. Jsou velmi odolné vůči chorobám, škůdcům i nepřízni počasí. Nejlépe je jim venku v nádobách na přímém slunci. Dobrou službu dělají samozavlažovací truhlíky, které vás zbaví starostí s pravidelným zavlažováním. Jednou za měsíc je dobré muškátům přidat tekuté hnojivo. Mělo by obsahovat dusík, fosfor a draslík, které podporují sílu rostliny a tvorbu květů. Už naše babičky věděly, že některé druhy muškátů udrží v přijatelné vzdálenosti komáry a vosy. Je to například Royal oak (s kořeněnou vůní), Creamy nutmeg (s vůní muškátového oříšku) nebo třeba Chocolate peppermint (s intenzivní vůní í peprmintu).