Rajčata patří mezi teplomilné rostliny, a proto vyžadují slunné polohy na záhřevných hlinitopísčitých půdách. Ve stínu budou házet dlouhé šlahouny ale plody neuzrají. Jen si dejte pozor na to, co bylo na záhoně před nimi. Při výběru pozemku byste se však měli vyvarovat zařazení po všech lilkovitých rostlinách, tedy po bramborách, paprikách, lilku. Také se vyhněte místu, kde byla zasazená loni. Když už není zbytí, vyměňte půdu. Totéž platí i o nádobách, ve kterých pěstují rajčata lidé bez zahrad.

Hnojivo základ úspěchu

Rajčata výborně snášejí statková hnojiva a pro optimální vývoj mladých rostlin je důležitý obsah fosforu v půdě. Je potřeba ho do půdy přidat ještě před sázením. Dusíkaté hnojení rozdělte na dvě aplikace. První při základním hnojení na jaře a druhou v době počátku tvorby prvních plodů o velikosti asi 2 cm.

Sázejte na místa, kde nebyly loni lilkovité rostliny ani rajčata.
Autor: Shutterstock.com
Tyčková vedou

Mezi zahrádkáři stále převažuje pěstování tyčkových odrůd nad keříčkovými. Tyčková rajčata se pěstují výhradně z předpěstované sadby. Zdravé, silné a dobře otužené sazenice jsou předpokladem dosažení vysoké a kvalitní úrody. Právě teď jich v nejrůznějších tržnicích koupíte spousty. Pěkně vyrostlá sazenice stojí kolem 15 korun. Nezapomeňte jim hned připravit opory, ke kterým je budete přivazovat. nebo zkuste spirálové tyče, kolem kterých se budou ovíjet. Pokud zasadíte sazenice a hrozí pokles teploty, dobře je ochrání nasazené ustřižené PET lahve.

Elixír zdraví

Rajčata jsou nejen chutná, ale i zdravá – obsahují vitamin C, který u plodů vyzrálých na slunci dosahuje až 300 mg na 1 kg. Z dalších vitaminů je významný hlavně provitamin A, vitamin B3, B6, B12 a E.