Letnička původem z Mexika miluje slunce. Na výběr je celá řada odrůd, které se liší strukturou květu i barvami, takže jeden záhon plný rozhodně nebude nudný. Má květy, žluté, červené a bílé. Mohou být plné. Poloplné, jehlicovité nebo jiřinovité. Cínie jsou na českých zahradách populární nejen pro svou krásu, ale i nenáročné pěstování. Jediné, co opravdu potřebují, je výživná půda, dostatek slunce a vody. Ideální je místo, kam na zahradě svítí slunce celý den. Dodržujte větší rozestupy mezi semeny, protože rostliny se rozrostou a zbytečně by si konkurovaly.

V mokru hnijí

Pokud je zkusíte dát na mokřejší a stinnější místo, moc radosti vám neudělají. S největší pravděpodobností uhnijí nebo je poškodí houbová choroba. Další nebezpečí pro cínii představují poryvy větru, které by ji mohly zlomit. Raději ji sázejte do závětří, nejlépe ve společnosti vyšších trvalek a letniček. Během sezony záhony květin okopávejte a odpleveluje. Smůla je, když se nevyvede léto. Cínie jsou sice nenáročné, ale při deštivém počasí nepokvetou. Rostliny budou bujet, ale květů bude jen velmi málo a malé.

Pozor na slimáky, kterým mladé cínie velmi chutnají.
Autor: Shutterstock.com
Pozor na slimáky

Přestože jsou cínie odolné vůči chorobám, jednoho velkého nepřítele mají. Jsou to mlsní slimáci, kterým chutnají lístky především mladých rostlin. Bohužel jejich nájezd často končí až úhynem rostliny. To když slimák zničí růstový vrchol. Jak si pomoci? Na kraj záhonu vysaďte rostliny, které je odpuzují, jako je například měsíček, kostival, pelyněk, kopr, levandule, šalvěj, tymián nebo řeřicha zahradní. Z chemických prostředků pomáhají Vanish, Ferramol, Mesurol nebo Desimo Duo. Velmi úspěšné jsou pak v terénu zapuštěné pasti s pivem.