Co k tomu potřebujete?  Stačí vám trocha šikovnosti a menší plotové nůžky na trávu s vyměnitelným nástavcem na tvarování. S tvarováním dřevin se začíná až ve chvíli, kdy narostou do požadovaných rozměrů. Pokud se vám tvar nepovede. Stačí počkat pár týdnů a větve a listy znovu dorostou.

Spirála
Autor: shutterstock.cm
Spirála

Potřebujete trochu povyrostlý kuželovitý keř, nejčastěji buxus. Do květináče zapíchněte bambusovou nebo jinou tyčku, ať máte středovou osu, podle které budete obtáčet. K vrcholu keře přichyťte měkký ale tvar držící drát, který obtočíte kolem keře. Listy nad drátkem ostříhejte. Keř obtáčejte podle středové osy. Jakmile větve znovu obrazí a budou přerůstat, tvar poopravte nejlépe malými elektrickými plotovými nůžkami.

Kužel
Autor: shutterstock.cm
Kužel

Velmi hezky vypadá stromek sestřižený do tvaru kuželu. A to jak v květináči třeba u vchodových dveří, nebo na záhoně jako solitérní útvar. Sestříhat ho není vůbec složité. K narostlému keříku připevníte několik tyček, které nahoře svážete. Vznikne tak improvizované týpí. Pak stačí tyčky obtočit párkrát provázkem nebo zahradnickým drátkem. Pak už všechny větvičky a lístky, které daný tav přesahuje, ostříháte.

Koule
Autor: shutterstock.cm
Koule

I když tvarování koule vypadá složitě, tak těžké to není. Potřebujete k tomu jen šablonu. Někdo se spokojí s obručí. Pro preciznější střihače bude ideální kulatá šablona vystřižená z kartonu. Pak už jen přiložíte ke keři a držíte se tvaru.

Komolý jehlan
Autor: shutterstock.cm

Komolý jehlan

K tvarování takového vyššího keře už využijete plotové nůžky s delší střižnou lištou, se kterými najednou a v rovině upravujete větší plochy. Nejprve seříznete horní plochu a pak si provázkem vyznačte čtyři hrany. Podle nich začněte s tvarováním stěn. Řez směřujte shora dolů.

Drátěná šablona krokodýla
Autor: shutterstock.cm
Krokodýl

Toužíte, aby vám na zahradě bydlela zvířata nebo dokonce lidé? Pak vám k tomu nejlépe pomohou formy z drátěného pletiva. Jednoduše ji nasadíte na nahrubo ostříhaný keř a počkáte, až větvičky dorostou. Pak všechno, co bude přečnívat, zastřihnete. Občas je možné takové formy koupit, ale mnohem častěji si je šikovní kutilové vyrábějí sami například z králičího pletiva.

Hobby tip

*Pěkný tvar dosáhnete jen s ostrým nářadím, jinak konce větví „ožvýkáte“ a keř zbytečně poškodíte.
*Pokud s tvarováním začínáte, volte jednoduché tvary, na kterých se natrénujete na ty složitější.
* Řez směřujte od shora dolů a od středu do stran.  
*Nikdy neprovádějte razantní řez, ale stříhejte stromek postupně po částech.
*Už hotový tvar je v letní sezoně potřeba dostřihovat nejméně jednou za tři týdny.