I na sluneční výhni, o které se nám ani nezdá, se dá udělat dokonalá oáza. Přesvědčit se o tom můžete v letoviscích v Řecku nebo Itálii. Jedno mají zahrádky ve středomořském stylu společné. Dominuje jim kámen a modrá barva. I malý pozemek stačí k tomu, abyste si domů přenesli kousek slunečné nálady a bezstarostnosti. Namíchejte si správný středomořský koktejl barevných květů ve všech možných i nemožných nádobách. Výhoda je, že k tomuhle stylu patří stylová patina, takže stačí pár změn a mírně oprýskaná kůlna nebo zeď domu dostane nový rozměr.

Modrá barva na nábytku, nádobách a oknech v kombinaci s bílou zdí vypadá skvěle.
Autor: Shutterstock.com
V hlavní roli dláždění

Styl zahrádky je na první pohled strohý. V horkých krajích tráva neroste jako u nás, a tak je velká část pozemku dlážděná. Když se máte rozhodnout mezi dlážděním zámkovou dlažbou a plochými kameny, vsaďte na ty druhé. Plocha sice nebude tak dokonalá, ale bude mít duši. Kdo má trávník a nechce ho ničit, může do stávajícího trávníku ze směsi suchého betonu vyrobit originální nášlapy. Pytel materiálu stojí méně než stovku.

Záhony nepotřebujete

Středomořský koktejl si můžete namíchat i na terase, protože tento typ zahrady není jen o záhonech. Ještě důležitější roli hrají všemožné nádoby, které by měly být především z terakoty. Ta nejlépe navodí pocit slunce a tepla. Typická je tu kombinace bílé a modré barvy, které připomínají moře s vlnami. Modře můžete natřít třeba staré dřevěné dveře nebo nábytek. Dobrý tip je vysázet rostliny do starých hrnců a kastrolů, které se válejí skoro v každé domácnosti. Aby byly hezké, také je přetřete na modro. Plechovka univerzální barvy stojí kolem 170 korun, takže vás to nevyjde nijak draho.

V nádobách nesmí chybět levandule.
Autor: Shutterstock.com
Muškáty v hrnci

I tady najdou uplatnění tolik populární pelargonie, které ozdobí nejen květníky, ale i již zmíněné hrnce. Své místo tu mají také růže, azalky, lobelky a hortenzie. Z dalších typických rostlin se sem hodí velkokvěté ibišky, fíkovník nebo oleandr. Chybět nesmí ani bylinky. Hlavně omamně vonící levandule, tymián, rozmarýn, šalvěj. Aby bylo posezení příjemné i po západu slunce, je dobré zahradu nebo terasu osvětlit lampami a lucernami.