Ani ten sebekrásnější bazén si pořádně neužijete, pokud v něm nebudete mít vodu dokonale čistou. Proč se voda kazí, když udržet ji v dokonalé kondici není nijak náročné? Jednou z nejčastějších příčin zkažené vody má na svědomí slabá filtrace, nebo nepravidelné filtrování. Tady se úspory nevyplatí.  „Bazénová filtrace slouží k zachycení hrubých nečistot. Pro opravdu malé typy bazénů vám může postačit kartušová filtrace. Všechny ostatní bazény už mají být vybaveny pískovou filtrací, která nabízí vysokou filtrační schopnost a navíc i nesrovnatelně větší komfort obsluhy. Můžete na ni napojit i vysavač, solární ohřev i tepelné čerpadlo,“ vysvětluje Jaroslav Pištěk, bazénový specialista ze společnosti Mountfield.

Vysoká filtrační schopnost a komfortní obsluha. Na pískovou filtraci se dá napojit vysavač, solární ohřev i tepelné čerpadlo.
Autor:  Mountfield

Během sezony bychom měli každý den nechat celý objem bazénu přefiltrovat.  K tomu je ovšem potřeba mít filtrační jednotku s odpovídajícím výkonem. Kdo si ji nepořídí a myslí si, že ušetří, bude se během sezony muset vypořádat s celou řadou problémů.

Bazén pod pokličkou se míň špiní

Jen správně zvolená filtrace nestačí. K bazénu si můžete pořídit i celou řadu dalšího příslušenství, se kterým se vám voda bude udržovat mnohem lépe. Příkladem je zastřešení. Na trhu je jak posuvné, tak přenosné zastřešení. Pro ten který typ se většinou rozhodujte podle typu bazénu, který máte. Přenosné je vhodné zejména pro nadzemní bazény, ale lze je využít i pro bazény zapuštěné. Vyniká snadnou montáží, lze jej snadno přenést a využívat např. jako party stan. Posuvné zastřešení poskytuje větší komfort, ale je náročnější na montáž. Oba druhy zastřešení mají společné výhody, které majiteli přináší. „Zastřešený bazén se méně zanáší nečistotami, takže trávíte kratší čas čištěním a spotřebujete méně bazénové chemie. Navíc je přikrytá voda teplejší, méně chladne a koupat se dá i ve dnech, kdy třeba prší. V neposlední řadě poskytuje zastřešení ochranu před pádem kolem bazénu pobíhajících dětí,“ dodává Pištěk.

Snadná montáž a manipulace – přenosné zastřešení využijete jak u nadzemních, tak u zapuštěných bazénů.
Autor: Azuro

Voda pro teplomily

Ne každý z nás je otužilec, kterému stačí jen voda ohřátá přímými slunečními paprsky. A byla by škoda využívat bazén jen v tropických dnech. Řešením, které vás zbaví starostí se studeným počasím jednou pro vždy, je tepelné čerpadlo. Dokáže odebrat až 83% tepla z okolního vzduchu a dodat toto teplo do vody. Skoro zdarma a za každého počasí tak dokáže ohřát vodu na příjemnou teplotu. Další možnosti, jak přihřát vodu jsou solární ohřevy. Za slunečných dnů zdarma zvýší teplotu vody v bazénu až o 6 °C. Solární ohřev je vhodný pro všechny druhy bazénů s pískovou filtrací, ke které se připojuje.

Kondiční nebo rekreační plavání či masáže? S kvalitním protiproudem proměníte váš bazén v plavecký stadion.
Autor: redakce

Pořádně si zaplavat

Na velikosti nezáleží. Tedy u bazénů. I v tom, který se vám zdá na první pohled malý, si totiž můžete pořádně zaplavat. Stačí si přikoupit kvalitní protiproud, který vám stejně jako koryto divoké řeky v aquaparku bude chrlit proud, proti kterému plavete. V podstatě jste na místě, ale podáváte výkony jak na olympiádě. Na trhu jsou protiproudy závěsné i zabudované. Kdo už bazén má, může si dokoupit třeba závěsné protiproudy Azuro, které se snadno instalují.

Automatický a cenově dostupný vysavač Gaelon FL pracuje úplně sám, díky čemuž usnadní údržbu vašeho bazénu.
Autor: Mountfield

Vysavač uklidí za vás

I když máte bazén pod zastřešením nebo plachtou, nějaké nečistoty se do něj dostanou. Usadí se na stěnách nebo klesnou ke dnu. Trápit vás ale nemusí, protože bazén můžete pohodlně „vyluxovat“. Na trhu je celá řada bazénových vysavačů, od mechanických, přes poloautomatické až po plně automatické, které se po zapojení samovolně pohybují po dně bazénu a vysávají nečistoty. Jejich obsluha je pohodlná a jednoduchá a díky nim ušetříte i bazénovou chemii.

Před koupáním, po koupání, během dne – solární sprchu ocení všichni, kdo tráví horké letní dny na zahradě.
Autor: Mountfield

Solární sprcha

Aby voda v bazénu vydržela dlouho křišťálově průzračná, je potřeba dodržovat další pravidlo – a to se před vstupem do bazénu osprchovat. Ideální je se opláchnout vodou také po koupání a výhodou je mít sprchu na zahradě hned u bazénu, což vám ušetří cestu do koupelny. Řešení pak nabízejí solární sprchy, které vám zajistí zcela zdarma příjemně teplou vodu na sprchování.

Využijte slunce k ohřátí vody ve vašem bazénu. Solární ohřevy jsou výkonné, jednoduché a snadno se instalují.
Autor: Mountfield

Co dalšího se vám může k bazénu hodit

*Krycí plachty - ochrání bazén před znečištěním, snižuje odpařování vody z bazénu a zabraňuje vychladnutí vody v nočních hodinách.

*Síťka pro sběr nečistot – používají se pro sběr mechanických nečistot ze dna i hladiny.

*Nafukovací polštářek pod krycí plachtu – Zabraňuje hromadění dešťové vody na krycí plachtě a vnoření plachty do vody.

*Plovák na chlor – zajišťuje plynulé dávkování bazénové tabletové chemie.

*Bazénový teploměr – pro kontrolu teploty vody, která by neměla překročit 30°C, aby se rychle nekazila.

*Kartáč na stěny bazénu – využijete na čištění stěn bazénu.

Fotogalerie
3 fotografie