Když po objevení Nového světa připluly fazole do Evropy, staly se cennou součástí jídelníčku středověkého člověka. I proto, že obsahují 24 až 30 procent kvalitních rostlinných bílkovin. Kromě toho obsahují i vitaminy skupiny B, provitamin A i tolik prospěšnou vlákninu.

Fazole jsou plné prospěšných látek a vitaminů.
Autor: Shutterstock.com
Který si vybrat

Vypěstovat si je můžete skoro všude, vyrostou vám na zahrádce i na balkoně. A i když se některé pyšní vznosnými druhovými jmény nebo barevností lusků a semen, původně pocházejí z fazolu obecného. Rozhodnout se, zda chcete mít na záhoně fazol keříčkový, nebo u dostatečně vysoké opory fazol pnoucí. A protože tyto rostliny mají rády teplo, i v červnu je ještě dost času, aby po zasetí vyrostly a daly bohatou úrodu. Pnoucím fazolím nezapomeňte přichystat alespoň metr a půl vysoké tyče na obtáčení. Někdo je zase nechává plazit po plotě.

Pomocník k nezaplacení

Španělé a Portugalci v minulých stoletích vařili z fazolových lusků nápoj proti melancholii. Vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů možná skutečně zlepšuje náladu. V každém případě ale dnešní medicína ví, že odvar ze sušených zelených lusků bez semen pomáhá jako podpůrný prostředek při léčbě lehčích forem cukrovky. Rovněž působí močopudně, takže ho lze doporučit při nadměrném zadržování vody v těle. Dokáže tak mírně snižovat tlak krve i rozpouštět močové kamínky.

Delikatesa k masu

Fazolové lusky dozrávají podle odrůd během celého léta. Natrhejte jich hrst a oloupejte vlákna, můžete z nich pak připravit přílohu k masu nebo salát. Zásobu na zbytek roku si snadno vytvoříte v zavařovacích sklenicích.