1
Udržujte stálou vlhkost

Většina rostlin je závislá na vlhkosti a vyžaduje stále mírně vlhkou půdu. Zbytečnému odpařování vody z půdy zabrání vrstva muče kolem kořenů. Může to být jak mulč koupený v hobbymarketu, tak i jen posekaná tráva.

2
Zavlažujte méně často, ale důkladně

U květinových záhonků stačí jedno až dvě zavlažování týdně. Lepší je kropit méně často a velkým množstvím vody, než často a málo.

3
Pozdě večer nebo brzy ráno

Při kropení ráno nebo večer, když je půda chladná, se pak z rostlin odpaří až o polovinu méně vody, než když budete zavlažovat během horkého dne.

4
Ke kořenům

Základní zásada při závlahách je, že voda má jít ke kořenům a ne na listy. Mokré list jsou dobrou živnou půdou pro řadu chorob. Navíc je může popálit slunce, protože kapky vody působí jako lupa.

5
Dávkujte vodu správně

Množství vody musí být dostatečné na to, aby dosáhlo ke kořenům. To platí především v případě, když půdu kryje třeba vrstva mulče, přes kterou se voda musí dostat do půdy.

6
Dodejte větší množství vody po částech

Voda potřebuje do půdy chvilku prosakovat. Aby neodtékala ze záhonku nepoužitá, je lepší zavlažovat opakovaně po dávkách.

7
Zavlažujte celý záhon

Zavlažování jen jednoho místa vede k jednostrannému růstu kořenů a tím se zhoršuje vstřebávání živin z půdy. Proto vždy dávkujte vodu nejen kolem jedné rostliny nebo skupiny rostlin, ale i na celý záhon, případně nádobu.

8
Zavlažujte úsporně

Vody dávejte jen tolik, kolik je potřeba. Nejjednodušší je využít systém automatického zavlažování v kombinaci s čidlem půdní vlhkosti. To může být na záhoncích, balkóně i trávníku.

9
Pozor na přemokření

Příliš vody znemožňuje kořenům dýchat vzduch z půdy. Kořenové buňky se bez kyslíku utopí a kořeny uhnívají. Nesnažte se po delším období sucha, když nemůžete zalévat, příliš intenzivně zalévat víc, než je třeba.

10
Používejte kvalitní, hlinitou půdu

Půda bohatá na jílové minerály díky svým vlastnostem udržuje vodu v půdě lépe a rovnoměrněji. Ve vlhkém létě zajistěte odvod vody, abyste zabránili přemokření.