Pro založení kompostu je hned několik dobrých důvodů. Zbavíte se z bioodpadů produkovaných v domácnosti i zahradního odpadu. Ze zbytků, které by jinak zabíraly místo v popelnici vyrobíte kvalitní a přitom levné hnojivo. Ale co když je něco špatně? Známe nejčastější obtíže a víme, jak je řešit.

1 Netleje, ale hnije

Jakkoli vypadá kompostování jako hračka, je to tak trochu věda. Rozhodně neplatí, že si vymezíte místo a na něj bez ladu a skladu sypete další a další odpad a zbytky. Pak se vám totiž lehko může stát, že kompost vypadá jako bláto a značně zapáchat. V čem je chyba? Netleje, ale hnije! Jaký je v tom rozdíl? Velký. Hnití je rozklad organických látek bez přístupu kyslíku nikterém vzniká metan. Tlení je rozklad s kyslíkem, nikterém se tvoří kompost a vzniká oxid uhličitý.

Co pomůže

V kompostu převládá dusík, pomozte mu přidáním větví, listí a pilin. ¨také o dobře provzdušněte při přehazování.

Když si kompost nezřídíte na správném místě a neudržujete v pořádku, koledujete si o potíže.
Autor: Shutterstock.com
2 Zbytečně se vysušuje

Především v teplých dnech se v kompostu zvyšuje teplota a dochází k jeho nadměrnému vysušování. A čím je nižší vlhkost, tím je pomalejší rozklad. Poznáte to podle šedavého povlaku a houbového zápachu.

Co pomůže

Zabránit tomu můžete při výběru místa, které by nemělo být na přímém slunci.
Přidejte vodu nebo čerstvý zelený materiál, třeba posekanou trávu a kompost prohrábněte.

3 Je přemokřený

O tom, že je kompost příliš vlhký vás bude v první řadě informovat nepříjemný zápach. Může za to nedostatek vzduchu ve hmotě. Příčinou bude buď přidání velké množství vlhkého materiálu, jako jsou zeleninové zbytky, nebo deštivé počasí.

Co pomůže

Kompost přehoďte a přidejte suchý hrubý nebo savý materiál, jako je třeba sláma nebo piliny. Při silných deštích se problému vyhnete, když dáte nad kompost stříšku nebo ho přikryjete kompostovací textilií.

4 Prosakuje voda

Další nepříjemností, která vás může potkat, je průsak vody do okolí. Nejenže tak mizí důležité živiny, ale v ohrožení je i podzemní a povrchové vody, které mohou být kontaminované.

Co pomůže

Chraňte kompost před nadměrným přemokřením a deštěm, nejlépe stříškou. Kompost zřizujte v bezpečné vzdálenosti od studny.

Kde založit kompost

Neměl by být vystaven přímému slunci, větru, dešti. Polohu volte strategicky, aby byl blízko u domu a byl k němu přístup po zpevněném povrchu Vhodný je polostín a malá stříška. Kompost musí mít kontakt s půdou pod ním, aby k němu měly přístup půdní organismy, které pomáhají rozkládat organických materiálů.

Co kompostovat?

ovocné a zeleninové odpady
kávové a čajové zbytky
slupky (kůra citrusových plodů jen v malém množství)
hnědá lepenka a novinový papír – v malém množství, papírové ručníky
vaječné skořápky
trus malých zvířat
listí, drnové řezy
uvadlé květiny, seno, posekaná tráva
nalámané nebo rozdrcené zahradní odpady, kůra, piliny

Kdy je zralý

Kompost je hotový zhruba za šest měsíců. Během té doby je dobré hmotu jednou až dvakrát překopat nebo přehodit, aby se provzdušnila a načechrala. Zkušení zahrádkáři ovšem říkají, že ten opravdu správný kompost by měl zrát až jeden rok.