Zahradní čerpadla přivedou vodu na zalití zahrady

Potřebujte dostat vodu ze studny, rybníka nebo cisterny? V tom případě se vydejte pro zahradní elektrické nebo benzínové čerpadlo. Důležité je vědět, z čeho je čerpadlo vyrobené. Základní konstrukční prvky by měly být vyrobeny z nekorodujících materiálů, jako je ušlechtilá ocel, litina nebo kvalitní plasty, ty se dají svou životností srovnat s trvanlivostí kovů. Nerezová ocel a plast navíc odolává i tvorbě vodního kamene. K čerpadlu patří ohebná sací hadice, která bývá vyztužena spirálou, aby se pod tlakem sání neseškrtila. Na konci je opatřena sacím košem se zpětnou klapkou a někdy i filtrem. Výhodou zahradních čerpadel je, že jsou přenosná, takže by měla mít madlo a nožičky. Benzínová zahradní čerpadla jsou výkonnější a umí pracovat nezávisle na zdroji elektrické energie. Z hlediska použití jsou pak praktičtější čerpadla vybavená elektromotorem, která by měla být pro snadnou instalaci vybavena přívodním kabelem.

Povrchové čerpadlo Spring 900 má propracovanou ergonomii a bohatou výbavu jako například vstupní filtr nečistot nebo antivibrační základnu.
Autor: Mountfield

Kalová čerpadla na špinavou vodu

Víte dopředu, že budete potřebovat čerpat vodu s nečistotami, třeba z nádrží s užitkovou vodou, z bažin, rybníčků, nebo dokonce septiku? V tom případě se ptejte po ponorných kalových čerpadlech. Jsou odolnější než zahradní a bez problému zvládnou čerpat tekutinu s příměsmi, kaly a kamínky ve velikosti až 5 mm. Speciálním čerpadlům přitom nevadí pevné částice do velikosti až 38 mm. Stroje na špinavou vodu jsou výkonné a robustní a platí u nich heslo: čím více a rychleji, tím lépe. Čerpadla mají relativně malou výtlačnou výšku většinou do 12 metrů, ale velký čerpací výkon, a to až do 350 litrů kalové vody za minutu. Při nákupu vybírejte jen modely z trvanlivých materiálů, jako je tradiční šedá litina, pouzdro z ušlechtilé oceli a vysoce kvalitní mechanické ucpávky. Jen ty zajistí vysokou životnost i v extrémních podmínkách. Kalová čerpadla jsou flexibilní. Dají se využít jak pro trvalý provoz v šachtách a jímkách, tak na občasné použití.

Čerpadlo na kalovou vodu vyniká nejen odolnou konstrukcí, ale i mohutným výkonem. Model AV 400 má navíc plovákový spínač pro automatický provoz a poradí si s pevnými částicemi až do 38 mm.
Autor: Tallas
 

Když dva dělají totéž, není to totéž

Mnoho lidí využívá jedno čerpadlo k více účelům, ne vždy se to ale vyplatí. Čerpadla na kalovou vodu, která mají vysokou průchodnost pevných částic, lze využít i na vodu užitkovou a čistou. Pokud se ovšem rozhodnete, že použijete ponorné čerpadlo určené k čerpání čisté nebo užitkové vody na čerpání vody kalové, není to rozhodně dobrá volba, protože tím stroj zaručeně zničíte.

Integrovaný plovákový spínač čerpadla ACI 125 umí odsávat vodu až do 2-3 mm výšky hladiny.
Autor: Tallas

Kolik vysaje? Záleží na plováku

Menší typy ponorných čerpadel mají sací otvory umístěné tak nízko, že je plovákový spínač samočinně vypne ve chvíli, kdy v nádrži, do které byly ponořeny, klesne hladina na 3 až 5 mm. Některá z nich dokonce odčerpávají vodu až do výše 1 mm, takže zbytek nevyčerpané vody již stačí jednoduše setřít hadrem. Při výběru čerpadla je tedy nutné se zeptat na údaj o minimální výšce hladiny. Důležitá je rovněž hodnota maximálního obsahu nečistot ve vodě.

Ponorné čerpadlo má být vybaveno plovákovým spínačem, tepelnou pojistku, dostatečně dlouhým elektrickým kabelem a přípojku pro napojení hadic různých rozměrů.

Ponorné tlakové čerpadlo Tallas 60/4 je perfektní volbou k zavlažování zahrad i pro dodávky vody do objektů. Dostane se i do vrtaných studní od průměru 15 cm.
Autor: Mountfield

 

Ponorné tlakové čerpadlo - do hloubky a do studní

Tam, kde se voda čerpá z velkých hloubek, najdou uplatnění ponorná tlaková čerpadla. Do vrtaných studní by měly být stroje kompaktní a robustní, které vydrží nepřetržitý provoz. Ta nejkvalitnější jsou vyrobena z ušlechtilé oceli a moderních plastů, které odolávají korozi a zajišťují dlouhou životnost. Každé ponorné čerpadlo by přitom mělo mít kvalitní mechanické ucpávky a chlazení pláště, které zajišťují bezúdržbový provoz. Většinou se tato čerpadla používají v kombinaci s tlakovými nádržemi nebo elektronickými vodárnami pro zavlažování i zásobování domácnosti vodou. Předem je dobré vědět, že pro úspěšný start by mělo mít čerpadlo vysoký náběhový moment. Důležitá je také integrovaná tepelná pojistka a možnost samostatného uvolnění při zablokování hydrauliky.

Osvědčená konstrukce s litinovým čerpadlem a velmi kvalitní tlakovou nádobou – vodárna JP Basic 4/60 je díky profesionálnímu provedení spolehlivá a vyniká dlouhou životností.
Autor: Grundfos

 

Domácí vodárna dovede vodu až do kohoutku

Automatické domácí vodárny představují elegantní a komplexní řešení pro zásobování domácnosti vodou, nebo zavlažování zahrady. Ve vodárnách jsou instalovaná většinou elektrická odstředivá čerpadla, která jsou schopna nasát vodu  ze 7 až 9 metrové hloubky. Nezapomeňte myslet na to, že vodárny umístěné přímo v domě, by měly mít tichý provoz. Nejosvědčenější je v tomto případě litinové provedení čerpadla. Do zahradního domku zase potřebujete vodárnu, která se snadno vypouští na zimu, aby nedošlo k zamrznutí a zničení čerpadla.

Co byste měli vědět

Výkon vodárny je vždy dán výkonem čerpadla. Velikost nádoby ovlivňuje četnost spínání a navrhuje se podle počtu odběrných míst a četnosti odběrů. Lepší je, když je na vodárně přímo instalovaný filtr, který zabrání průniku nečistot do nádrže.