Smějete se sousedovi, že má na zahradě vystavené nejrůznější sudy, do kterých chytá vodu, zatímco vy si ji pohodlně čerpáte do závlahového systému z kohoutku nebo studně? Po přečtení našich rád vás možná ten smích přejde. Osvědčená rada našich babiček, že na zalévání je nejlepší odstátá dešťová voda, nebyla motivovaná jen snahou ušetřit.

Chytání dešťové vody se vyplatí.
Autor: Shutterstock.com
Nebezpečný chlor

Na mnoha zahrádkách bývá zdrojem životadárné tekutiny vodovod se stálou dodávkou a tlakem. A tím pádem ideální pro zapojení zahradních zavlažovačů. Jenže vodovodní voda často obsahuje mnoho chloru a dusičnanů a také bývá poměrně studená. Pokud ji pustíte po horkém dni na květiny, utrpí šok. Navíc obsahuje chlor a dusičnany, které mohou řadě rostlin ublížit. Zabráníte tomu jen tak, že je s předstihem napustíte do sudů, kde se ohřeje a chlor i dusičnany během několika hodin vyprchají.

využíStaré dřevěné sudy je šikovné z boku vybavit kohoutkem.
Autor: Shutterstock.com
Ani studna není ideální

Možná máte vlastní studnu, takže nehrozí nebezpečí obsahu chloru, který rostlinám škodí. Jenže studniční voda bývá často studená a dost často i tvrdá, s vysokým obsahem vápníku. Proto ji k zalévání použijte pouze u oleandrů, případně některých skalniček milujících vápník (například lomikámen, rozchodník). Chcete-li mít jistotu, že je vámi používaná voda třeba ze studny vhodná pro zalévání zahrádky, nechte si provést její rozbor ve specializované laboratoři.

Zlatá dešťovka

Nachytaná dešťová voda je měkká a odstátá. Svádí se především ze střechy, ale můžete ji chytat i z povrchu svažitého pozemku a odvádět spádovým potrubím. K jejímu sbírání můžete využít staré dřevěné sudy, které vybavíte z boku šikovným kohoutkem. K dostání jsou ale i velké barely z odolného plastu, které můžete vybavit malými sudovými čerpadly, která se zavěsí za okraj a vedou vodu. Ve výbavě bývá kromě teleskopické trubky i filtr na zachycení nečistot. Když se rozhodnete pro studnu nebo jímku, je zapotřebí opatřit ji výkonným ponorným čerpadlem. Při nákupu by vás měla vždy zajímat nutnost údržby motoru, z jaké hloubky a množství vody bude nutno čerpat, pro jaký tlak je čerpadlo dimenzováno, aby po odečtení všech ztrát byla v místě odběru dostatečná kapacita.

Kolik ušetříte

Při dnešních cenách vody se dají nachytanou zálivkou ušetřit pěkné peníze. Například ze střechy o ploše 120 m2 nachytáte i při menších srážkách více než 3 m3 vody. Výhoda je, že se nemusíte bát zkažení. Pokud ji nenecháte delší dobu nevyužitou v nádobě, jen se zakalí, ale znehodnocení nehrozí. Záhonům ani trávě kaly nevadí.