U dobře dostupného a ne moc vysokého živého plotu začněte nejprve s bočním svislým stříháním letorostů
Autor: Shutterstock.com
1 Začněte z boku

Dohadujete se doma, odkud začít se stříháním plotu? Dost možná je to u vás, jako když se tchýně se snachou nemůžou dohodnout, jestli se košile začíná žehlit od límečku nebo od manžet. I když už nějaký ten čas plot stříháte podle svého, stojí za to zjistit, jestli to děláte dobře. Podle zkušených zahradníků se u dobře dostupného a ne moc vysokého živého plotu začíná nejprve s bočním svislým stříháním letorostů. Obloukovými pohyby střihejte směrem nahoru přes celou "zelenou stěnu". Postupujte při tom pomalu dopředu.

2 Rovnou hranu jistí provázek

Dalším krokem je sestřih výšky. U běžně vysokého plotu, přes který vidíte a na který bez obtíží dosáhnete, je to jednoduché. Stačí vést lištu vodorovně pod úhlem 0 až 10 stupňů a srpovitými pohyby postupně střihat letorosty. U vyšších plotů rozhodně zapomeňte na balancování na štaflích. Nejen, že je to nebezpečné, ale navíc se vám nepodaří udržet jednotnou linii. Lepší a především jednodušší je použít plotové nůžky s teleskopickou násadou, se kterými můžete střihat bezpečně ze země. Když nechcete riskovat, že bude horní střih jako podle plotu, pomůže vám obyčejný provázek. Stačí ho natáhnout v takové výšce, kterou potřebujete, a pak se této linie držet.

3 Na střih s ostrou lištou

Ani sebelepší technika využití plotových nůžek vám nebude nic platná, když střižná lišta nebude mít ostré zuby. Ožvýkaný řez je pro rostliny velká zátěž a bude se mnohem hůř zacelovat. Po každém střihání nezapomeňte na to, že je potřeba nůžky pořádně očistit od zbytků rostlin. Podle odborníků je také dobré namazat kluzné plochy na řezném nástroji speciálním přípravkem, který koupíte v servisech nebo přímo u prodejce zahradní techniky.

4 Prohledejte plot

Důležité je nejen vědět jak, ale i kdy. Výsledek střihu hodně záleží na venkovní teplotě. Do práce se pusťte ve dnech, kdy je slunce pod mrakem. Při tropických teplotách rostliny rychle schnou a mohl by je zničit teplotní šok. Pamatujte na to, že váš živý plot je pro některé živočichy ideálním místem k žití. Před střiháním raději zkontrolujte, jestli tu nemají hnízda ptáci, nebo ti nejsou schovaní třeba ježci.