Proč si většina lidí pořizuje bazén? Na prvním místě je jistě pocit soukromí a pohodlí, protože do vody můžete hupnout, kdy se vám zlíbí. Neméně důležité je pro majitele také přesvědčení, že se celá rodina koupe v čisté nezávadné vodě. Což se během léta o řadě vodních nádrží říct nedá.

Chemii ano, ale jakou

Jenže i tady platí, že kdo chce mít v bazénu vodu neustále křišťálově čistou, musí se o ni postarat. To znamená používat kvalitní přípravky na údržbu bazénové vody, které mají spolehlivou účinnost a všechny potřebné atesty. Nejčastějším způsobem údržby vody je u nás využívání chlorové chemie. Ale řada maminek malých dětí nebo alergici i astmatici dávají přednost šetrnější bezchlorové chemii.

Výběrem vhodných přípravků bude údržba bazénové vody hračka.
Autor: Azuro

Chlor vede

Chlorová bazénová chemie je na bázi neškodného těkavého chloru. Na trhu jsou ucelené řady přípravků, které vám pomohou udržet vodu po celou koupací sezonu. Jsou v nich i přípravky pro případ, že jste něco zanedbali, nebo se k úpravě vody nějaký čas nedostali.  „Pro pravidelnou dezinfekci vody slouží pomalu rozpustné tablety, které se dávají do plovoucích zásobníků. Péči o vodu zjednoduší víceúčelové tablety. Šokové přípravky pak přicházejí na řadu, když je nutné rychle likvidovat řasy, bakterie i plísně,“ vysvětluje bazénový specialista Patrik Zmeškal ze společnosti Mountfield. Další možností je pak třeba prostředek na omezení přirozené uvolňování chloru, čímž snižuje jeho spotřebu. K dalším šikovným pomocníkům patří preparáty na prevenci proti tvorbě řas, flokulant na odstraňování mikroskopických nečistot nebo projasňovač - flokulant nové generace rychle odstraňující zákaly vody a navracející jí jiskru.

Bezchlorová chemie

Bezchlorové přípravky fungují na bázi aktivního kyslíku a nabízejí alternativní způsob péče o vodu. Na trhu najdeme i speciální přípravky určené pro úpravu vody v malých dětských bazéncích.

Posviťte si na ni

Další alternativou k chlorové chemii jsou speciální dezinfekční zařízení, která také zajistí nezávadnou vodu a přitom významnou měrou omezí spotřebu klasické bazénové chemie, zejména chlóru. V praxi nejosvědčenější jsou UV lampy, které účinně a přitom bezpečně dezinfikují vodu v bazénu působením ultrafialového světla typu C a Tak spolehlivě ničí bakterie, plísně a řasy a zabraňuje jejich dalšímu množení v bazénu.  

Kvalitní písková filtrace je zárukou křišťálově čisté vody. Díky speciální křemičité náplně zachytí všechny nečistoty.
Autor: Mountfield

 

Měď a sůl

Zkusit můžete i ionizátor. Ten dezinfikuje vodu v bazénu elektrolytickým dávkováním iontů mědi a stříbra. Hlavním dezinfekčním prostředkem je v tomhle případě měď, takže se podstatně sníží spotřeba ostatní bazénové chemie. Jako bonus berte, že voda není cítit po ostatních dezinfekčních prostředcích, jako je například chlor. Jedním z nejúčinnějších způsobů dezinfekce vody je salinace. Potřebujete k tomu salinátor.  Mikroprocesorem řízený systém elektrolýzy produkuje ze slané vody přírodní chlor, který v podobě kyseliny chlorné spolehlivě ničí bakterie, viry a řasy.  Voda bude v bazénu nejen křišťálově čistá, ale i mírně slaná. Ale nebojte se, koncentrace bude desetkrát nižší než u vody v moři.  Navíc má potvrzené léčivé účinky na pokožku. I pro bezchlorovou údržbu vody jsou na trhu odpovídající přípravky, které vodu šetrně dezinfikují, ničí řasy i bakterie.

Vhodní pomocníci

Vhodným doplňkem, který usnadní péči o vodu v jakémkoliv typu bazénu, je také solární sprcha. Pravidlem totiž je, že by se před vstupem do bazénu měl každý osprchovat, aby nezanášel do bazénové vody nečistoty. Samozřejmostí by také měla být písková filtrace, která pomocí speciální křemičité pískové náplně zachycuje všechny nečistoty. Vhodné je přitom si vybrat adekvátní model filtrace s dostatečným průtokem – a to podle objemu bazénu.

Vodu otestujte

Aby byla voda vždy čistá, je potřeba udržovat optimální úroveň tvrdosti, pH a chloru či aktivního kyslíku. „Hodnoty bazénové vody snadno naměříte pomocí kapkových testerů, z nich se pak dá velice snadno vyčíst, jak je potřeba k úpravě vody přistoupit a jaký přípravek doplnit tak, aby byly hodnoty optimální a voda se nekazila. Kontrolovat vodu pomocí testerů je přitom vhodné dvakrát týdně a při vyšších teplotách častěji,“ doplňuje Zmeškal.

Osprchování před vstupem do bazénu by mělo být samozřejmostí. Díky solární sprše si navíc zdarma zajistíte teplou vodu po celé léto.
Autor: Mountfield

Co dělat, když je voda kalná?

Kalnou vodu v bazéně můžeme najít po zimě, ale i během léta. Náprava je jednoduchá. Do vody stačí vmíchat flokulant, který kal srazí do chuchvalců. Pak vodu filtrujeme, dokud není voda zase jasná.

Co dělat, když voda zezelená?

Taková situace může nastat, jestliže zanedbáme pravidelnou a preventivní péči o vodu. Řešení je následující vmícháme rychle účinkující chlorový šokový přípravek a přidáme flokulant na sražení nečistot. Vodu filtrujeme, dokud zase není průzračná.