Cibule

Když začnete cibuli sklízet moc brzy, bude vám dlouho trvat, než cibuli dosušíte. Dost možná se vám to nepovede a skladovaná nevydrží tak dlouho, jak by měla. Ani pozdější sklizeň není ideální. Sice vám cibule víc naroste, ale bude při skladování náchylnější k chorobám

V pravou chvíli

Kdy se pustit do sklizně vám prozradí nať. Když na záhoně lehne tak s poloviny, vyhrňte si rukávy. Většinou je to v druhé polovině července. Vyzbrojte se vidlemi a opatrně cibule vyrýpněte. Nechte je rozložené po záhoně, aby proschly a zabarvila se slupka. Pak udělejte probírku a poškozené cibule si vezměte k okamžité spotřebě.

Aby cibule dlouho vydržela

Cibuli vybranou na skladování svažte do svazků. Nedávejte dohromady víc než patnáct dvacet cibulí, větší množství by špatně schnulo. Svazky zavěste pod přístřešek na vzdušné místo. Až začne nať šustit, máte hotovo. Usušené cibuli bude nejlépe na suchém místě, kde se teplota pohybuje od nuly do dvou stupňů. Když teplota stoupne, cibule vysychá a zmenšuje se.

Ať neztratí chuť

Při skladování si dejte pozor, ať není cibule vedle košťálovin. Přišla by o svou štiplavou chuť. Protože zralé plody košťálovin vylučují plyn etylen, začala by chutnat po nich.

Nejlépe se cibule i česnek suší ve svazcích na krytém místě.
Autor: Shutterstock.com
Česnek

Neobejde se bez něj žádné pořádné české jídlo, proto se vyplatí věnovat mu pozornost. Kdy se pustit do sklizně? Většinou také v červenci, případně srpnu. Do vyrýpávání ze země se pusťte, když bude mít paličák jen několik dužnatých listů. U nepaličáku platí obdobná poučka jako u cibule, když začne nať lehat na záhony.Dobre načasování je důležité, protože pozdě sklizený česnek se brzo začně rozpadat na jednotlivé stroužky.

Vidle v akci

Opatrně cibulky vyrýpněte a nechte osychat na záhoně. Když je deštivo, svažte je do svazků a pověste na krytém vzdušném místě. Jakmile nať seschne, sestřihněte ji tak na tři čtyři centimetry, a odstřihněte i kořínky. Česnek musí být vždy na suchém a dobře větraném místě.

Česnek dobře vypadá zapletený.
Autor: Shutterstock.com
Do copu

Moc hezky vypadá jak česnek, tak i cibule svázaná do copu. Pro takovou úpravu si je musíte připravit už při sklizni. Vyberte si hezké kousky s neporušenou natí. Nechte je trochu proschnout, potom cibulky očistěte jemným kartáčkem a ostřihněte kořínky. Pak se pusťte do pletení.

Jak na to

1
Svazek rozdělte na tři části a položte je na sebe jako při začátku pletení copu.

2
Začněte postupně překládat...

3
..a pokračujte, dokud je nať dost silná.

Pozor na vlhkost

Česnek nejdéle vydrží na suchém a dobře větraném místě. Když ho dáte větší množství do kuchyně, navlhne a změkne.