V horkých dnech trávu sečte výš, aby trávník nevysychal.
Autor: Shutterstock.com
Někomu může znít další povídání o trávníku jako obehraná deska, která se zasekla v jedné drážce. Ale je to tak, že o trávník je potřeba se dobře starat celé léto. V hodně teplých dnech stojíte před problémem. Když budete sekat pěkně nízko, aby nestačily plevely vyrůst, ani se vysemenit, hrozí, že porost vyschne. Jak z toho ven? Hlídejte si předpověď a raději sekejte častěji s nastavenou vyšší výškou. Posekaná tráva udělá dobrou službu na kompostu nebo jako mulč kolem květin, aby nevysychaly. Nezapomeňte na dostatečný přísun vláhy a střídání míst, na kterých trvale stojí nábytek nebo jiné větší předměty. Postupně uberte dávky hnojiva a tak v polovině srpna hnojte naposledy hnojivem bohatým na dusík. Když byste to přehnali, zhoršujete porostu podmínky na přezimování. Komu se přes léto podařilo trávník zplanýrovat, může se právě teď pustit do založení nového. Na výběr je buď výsev, nebo drnování. Základem úspěchu obou je dobře připravený povrch.

Živý plot nestříhejte v horkém dni, kdy praží slunce.
Autor: Shutterstock.com
Stříháme živé ploty

Kdo má zahradu obehnanou živým plotem z jehličnanů, může se pustit do dalšího stříhání. Zdá se vám to brzy? Ale kdepak. Po zarovnání nahodí keře nové výhony, které potřebují do prvních mrazů dozrát, aby přežily zimu. Do střihu se pouštějte nejlépe ráno nebo ve dnech, kdy je pod mrakem, aby čerstvě zastřižené konce nezaschly. Keře od konce měsíce ještě před zimou naposledy přihnojte hnojivem s převahou dusíku. S hnojením dřevin, stejně tak i růží, je potřeba přestat, protože by narostlo příliš mnoho výhonů s nezralým dřevem. Ty by zimu nepřežily.

Květiny kam se podíváš

Srpen je na květiny na záhonech opravdu bohatý. Ještě tu najdeme hortenzie,  lile, begonie nebo kopretiny. Objevují se už sasanky, jiřinky nebo astry. Aby byly dlouho krásné, potřebují nejen dostatek vláhy. Kvetení prodloužíme, když budeme pravidelně odstraňovat odkvetlá květenství, která brání rašení nových. Jiřiny, hvězdnice a další vysoké rostliny je dobré chránit před větrem a přivázat, aby se nezlomily. Trvalky, které už odkvetly, můžeme dělit.

Balkonovky netrapte žízní

Květiny na balkoně potřebují dostatek vláhy a do konce měsíce i přihnojení. Když hodně prší, hlídejte nádoby, aby v nich nezůstávala stát voda. Odkvetlá květenství odlamujte a choulostivější rostliny chraňte před přímým sluncem. Popínavky připevněte ke konstrukci. Seřízněte petúnie. Je vhodný čas na řízkování pelargonii a fuchsií.

Pokojovky hlídejte

Květiny, které zůstaly doma, nepřehlížejte. Každý týden je pořádně prohlídněte, aby se vám na nich neusadily škůdci. Dovnitř se snadno dostanou otevřenými okny ze zahrady. Pozor na květiny na parapetu. V horkých letních dnech se sklo okna mění v lupu, která žár umocní. Slunce by je mohlo snadno popálit. Hlídejte předpovědi počasí a noční teploty, aby se vám nestalo, že pokojovky, které jste vystěhovali letnit ven, sežehne mrazík.