Základem úspěchu dobré sklizně je udržovat záhony bez plevele. Vrchní vrstvu půdu je dobré kypřit opatrně hráběmi. Pak mnohem lépe udrží vodu. A hlavním bodem programu je pravidelná zálivka. Především v horkých dnech ráno a večer. Nejlepší je tradičně odstátá dešťová voda, která by měla směřovat přímo ke kořenům.

Přestaňte hnojit

U víceletých rostlin, kterým jste během sezony pomáhali v růstu přidáváním živin, s hnojením přestaňte. S podporou růstu by se snažily rozrůstat a zbytečně vysilovaly. V zimě by pak měly problém s překonáním mrazů.

V srpnu je důležité kolem bylinek opatrně kypřit půdu hráběmi a pravidelně je zalévat.
Autor: Shutterstock.com
Pozor na nemoci

V letním teplém a vlhkém počasí se rády množí houbová onemocnění, která mohou napadnout i bylinky. Záhony pravidelně prohlížejte, a pokud najdete známku nějaké takové choroby, okamžitě zakročte. Jedinou rozumnou cestou je rostliny ostříhat, ostříhaná materiál vyhodit do kontejneru. V kompostovači by mohla choroba zůstat a vy byste si ji pak roznesli dál po zahradě.

Zkuste hřížení

Některé bylinky, jako je například levandule, rozmarýn a šalvěj se dobře množí řízkováním. Ale třeba stále k masu stále oblíbenější tymián se dá stejně dobře uplatnit hřížení. Nevíte jak na to? Není to složité. Jen si vyberete výhon, který roste nízko u země. Ten opatrně ohnete a v místě ohybu drátěnou vidlicí připevníte tak, aby byl v zemi. Pak už jen pravidelně zaléváte. Za čtyři až šest týdnů s v místě ohybu vytvoří kořeny. Zakořeněný výhon odstřihnete od mateční rostliny a můžete přesadit.