I když nám letošní léto dopřává teplé počasí, pro spoustu majitelů rodinných bazénů je voda stále studená. Ať se nám to líbí nebo ne, jsme zhýčkaní ústředním topením a hupnout do „osvěžujícího“ bazénu se nám pokaždé nechce. Bazén se dá ovšem pěkně vyhřát a nemusí přitom trpět peněženka. Zapomeňte na drahé elektrické vytápění. Zaměstnejte slunce!

Slunce hřeje zadarmo

Využít k topení sluneční energii není nic nového. V našich klimatických podmínkách to jde velmi dobře. „Slunce u nás svítí průměrně 1400 až 1700 hodin v roce. Když k tomu připočítáte, že z 1 m2 solárního ohřevu lze získat asi 1100 kWh ročně, zjistíte, že z relativně malé plochy získáte dost velký tepelný výkon. Takže stejně jako jsou kolektory na dům, existuje i solární ohřev bazénů. Bez jediné přidané koruny zvýší teplotu vody ve venkovním bazénu až o 6 ˚C,“ vysvětluje Patrik Zmeškal ze společnosti Mountfield. Pro majitele to znamená, že si o několik měsíců déle užívá koupání v teplé vodě.

Solární panel můžete umístit na střechu domu nebo na snadno sestavitelný stojan.
Autor: Mountfield

Kam s ním

Výhodou solární ohřevu je jednoduchá a rychlá montáž i demontáž na konci sezóny. Panely se dají připojit k již fungujícímu bazénu. „Vhodným místem, kam je připevnit, je třeba střecha zahradního domku nebo rodinného domu. Může však být kdekoliv díky snadno sestavitelnému stojanu.  Manipulace je s nimi velmi jednoduchá a zvládne ji téměř každý,“ dodává Zmeškal.

Typy solárního ohřevu

Kromě klasického solárního ohřevu v podobě panelu, který si v různých velikostech můžete umístit na střechu domu nebo na stojan, je další variantou solární ohřev Spiral. Ten je vhodný nejen pro ohřev vody v bazénu ale i ohřev vody užitkové. Díky snadné manipulaci ho přemístíte přesně tam, kam potřebujete, nebo uskladníte na zimu. Víceúčelovým je pak solární ohřev Domeček, který kromě ohřevu vody slouží jako prostor pro umístění pískové filtrace.

Se solárním ohřevem se snadno manipuluje – lehce ho tak nastavíte slunci.
Autor: Mountfield

Po zimě vysušit

Po sezoně je potřeba solární ohřevy odpojit a nechat vysušit. Pak je uložte do jakéhokoli zahradního domku nebo garáže, kde neklesá teplota pod bod mrazu. I když vypadají solární ohřevy ideální, chybu na kráse přece jen mají. Jsou závislé na slunečním svitu. Takže když se nevyvede slunečné léto, vodu neohřejí. Kdo je zimomřivý a chce se koupat v bazénu, měl by raději zauvažovat o investici do tepelného čerpadla, které vodu ohřívá bez ohledu na počasí. Více o něm se dozvíte příště.

Fotogalerie
2 fotografie