Mít za každého počasí, a to i na jaře nebo začátkem podzimu, vodu příjemně teplou není žádný neřešitelný problém.  Je řada možností, jak si vodu v bazénu ohřívat. Jde to například pomocí elektrického průtokového ohřívače nebo tepelných výměníků. To v případě, že už máte v domě instalován zdroj tepla, jako je například plynový kotel. Oba způsoby jsou ale ve srovnání se solárními panely nebo tepelným čerpadlem, velmi nákladné. Každodenní koupání v příjemně teplé vodě si s nimi nedopřejete.

Umístit se dají pod stříšku k domu nebo zahradnímu domku.
Autor: Mountfield

I když je pod mrakem

Úsporné a zároveň ekologické řešení nabízejí tepelná čerpadla. Dokážou získat energii z okolního prostředí bez ohledu na sluneční svit. Teplem získaným z okolního vzduchu zvládá bazénovou vodu ohřívat i při venkovních teplotách od 15 °C. Koupat se tak dá na jaře i na podzim.

Příjemně teplou vodu navzdory měnícímu se počasí zajistí tepelné čerpadlo.
Autor: archiv redakce

Jak funguje

Energii pro ohřev vody získává tepelné čerpadlo ze vzduchu pomocí cyklu komprese a expanze teplonosného plynu, který promění v teplo. To je předáváno přes výměník do vody. Vstupní elektrická energie představuje pouze 20 % z celkové hodnoty získaného tepla, zbylých 80 % jsou zcela zdarma. Ta nejkvalitnější tepelná čerpadla dokážou předat i více než 80 % tepla zdarma. Jak poznáte, že je výkonné? Ukazatelem účinnosti tepelných čerpadel je výkonový koeficient, laicky řečený poměr mezi získanou a vloženou energií. Tento koeficient je u dobrého čerpadla minimálně 5.

Tepelná čerpadla dokážou získat i víc než 80 % energie z okolního prostředí, díky čemuž ušetří vaše peníze.
Autor: archiv redakce

Je to tak snadné

Tepelná čerpadla mají tu výhodu, že s nimi můžete vybavit i již fungující bazény. Navíc mají snadnou obsluhu i montáž. Umístit je můžete jak k zahradním domkům, tak třeba pod stříšku u domu. Tepelná čerpadla potěší i ochránce přírody, protože jejich provoz je velmi ekologický, založený na sekundárním využívání zdrojů energie. Potěší i ekonomicky. Na 1 vloženou kWh získáte více než 4 kWh zdarma z okolního vzduchu. Takže při dlouhodobém užívání u bazénů šetří peníze každému majiteli.

Bez díry v rozpočtu

Pořízení tepelného čerpadla je přece jen investice. Ale dá se pořídit i levněji. Když si pořizujete nový bazén, myslete i na ohřev. Řada prodejců prodává oboje ve zvýhodněných sadách. Vyplatí se také zapátrat po slevových akcích, kde se dá pořídit s výraznou slevou.

Tepelné čerpadlo BP-50WS-C je určené pro bazény s objemem vody do 30 – 35m³. Nejvyšší účinnosti dosahuje při teplotách vzduchu mezi 15 a 25°C.
Autor: Mountfield

Proč si pořídit tepelné čerpadlo

Teplá voda za každého počasí

Více než 80 % tepla zdarma

Prodlouží koupací sezónu až na 7 měsíců

Snadná obsluha a montáž

Ekologický a šetrný způsob vytápění