Plánujete využít poslední dny dovolené na přípravu palivového dřeva na zimu nebo třeba tesařské práce? Tak to by se vám mohla hodit řetězová pila. Vybrat si ji právě teď se vyplatí, protože v letních výprodejích se dají výkonné modely značkových pil pořídit za zlomek ceny.

Nejprve se ale zamyslete, co všechno s ní plánujete dělat a podle toho se zaměřte na jednu ze tří kategorií, ve kterých se prodávají.

Perfektní vyvážení a vysoká řezná rychlost – to jsou důvody, proč patří motorová pila OM 952 mezi nejoblíbenější. Je výkonná, snadno ovladatelná a najdete u ní nadstandardní výbavu.
Autor: Oleo Mac

Vyberte si tu pravou

Hobby motorové pily mají podobné uplatnění jako elektrické pily, jedná se tedy o občasné používání. „Hodí se pro nařezání několika prken, dřeva do krbu, k drobným pracím okolo domů, chat, chalup. Farmářské, jinak též poloprofesionální motorové pily jsou určeny na kácení menších stromů, čištění lesa po těžbě, prořezávání stromů nebo pro pravidelnou přípravu palivového dřeva,“ vysvětluje Tomáš Maryška ze společnosti Mountfield. V této kategorii si vyberou také vlastníci drobných lesů. Uplatnění může najít také v komunální sféře. Profesionální motorové pily zvládnou náročné profesionální použití. Ideální jsou například pro mýcení dřeva, těžkou celodenní práci při těžbě, řezání nebo zkracování velkých kmenů.

Poloautomatický sytič a nastřikovač paliva zajistí snadné startování.
Autor: Oleo Mac

Jak dlouhou lištu

Důležitá je délka řezné lišty, na které záleží, jaký průměr polen budete moci řezat. Ale pozor na pily s dlouhou lištou a poddimenzovaným motorem. Tady platí, že čím je lišta delší, tím musí být motor pily výkonnější.

Přesně do ruky

Budete pořizovat benzinovou pilu, protože plánujete řezat delší čas a větší objemy dřeva?  Pak vám od první chvíle musí „sednout“, tedy dobře padnout do ruky. To obnáší dokonale vypracovanou ergonomii držení, pružinový antivibrační systém a dobré vyvážení. Možná si kladete otázku, jak to v obchodě při pouhém potěžkání poznáte. Odpověď je celkem jednoduchá. Vydejte se na nákup tam, kde mají pilařské boxy a vy si tak daný model můžete vyzkoušet přímo v akci.

Pila Solo 656 C je profesionální strojem. Je vyrobena z materiálů s dlouhou životností, vybavena kvalitním antivibračním systémem a také celoocelovou lištou s hranatým profesionálním řetězem.
Autor: Solo

Výbava je důležitá

„Moderní a kvalitní pila by měla mít i řadu dalších funkcí, jako je například přepínání na letní a zimní provoz nebo odstředivé předčištění vzduchu.  Určitě se také vyplatí, když je u pily použitý klasický řetěz, který má více zubů než hobby řetěz. Dalším důležitým bodem je pravidelná údržba. Aby byla co nejjednodušší, měl by být přístup k filtru bez nutnosti použití nástroje. Pila by zároveň měla mít boční napínání řetězu,“ dodává Maryška.

Snadné boční napínání řetězu u motorové pily by mělo být samozřejmostí.
Autor: Solo

Co by měla mít kvalitní pila

*Odstředivé předčištění vzduchu

Z nasávaného vzduchu jsou odstředivou silou odstraněny hrubé nečistoty. Díky tomu se prodlužuje interval pro čištění vzduchového filtru a životnost motoru.

*Regulace množství oleje

Pro konkrétní podmínky si optimálně nastavíte dodávku mazacího oleje - dosáhnete tím jeho výrazné úspory.

*Nastřikovač paliva

Snadno dopravuje palivo do karburace, což podstatně přispívá k jednoduššímu startování.

*Dekompresní ventil

Odpouští část kompresního tlaku a tím podstatně snižuje sílu potřebnou pro nastartování.

*Poloautomatický sytič

Jedním pohybem otevře sytič a přednastaví akcelerátor pro snadné startování.

*Rychloupínací matice

Bez potřeby montážního nářadí umožňuje rychlý přístup ke vzduchovému filtru při jeho čištění a k zapalovací svíčce při čištění a případné výměně.