1. Nepotřebujete benzín

Elektrická pila je poháněna elektromotorem. Jediné, co k práci potřebujete, je přístup k zásuvce. Na rozdíl od pil benzinových nemusíte hlídat správný poměr míchání oleje a benzínu ani se pracně starat o sytič nebo palivový filtr. Nečeká vás sledování, jestli je palivová nádrž plná. Jen do pily nalijete olej pro mazání řetězu, zapojíte kabel do elektriky a už můžete řezat.

Propracovaná elektrická pila OM GS 200 s lištou dlouhou 41 cm je vybavena řadou bezpečnostních prvků.
Autor: Oleo Mac

2. Je tichá jako myška

Moderní hektická doba si vybírá stále větší daň v podobě sousedských sporů. Hlavně v hustě obydlených místech a domech s tenkými stěnami je každý hlasitý a trvalý hluk roven třaskavině. A právě elektrické pily mají obecně tišší chod, což sousedé jistě ocení. Podle čeho si elektrickou pilu vybíráme? Zaměřte se na délku lišty, příkon a hmotnost.

Snadné použití, dobrý výkon a automatické mazání řetězu – to je elektrická pila EKSN 1800.
Autor:  Ikra

3. Obsluhu i údržbu zvládne každý

Kromě toho, že je elektrická pila podstatně lehčí než benzinová, má i mnohem snazší údržbu. Po použití ji jen vypnete, očistíte a uložíte na vhodné místo.

Pohodlné a snadné – boční napínání řetězu pomocí kolečka.
Autor: Oleo Mac

Jednoduchá je i obsluha. Neřešíte startování jako u pily benzínové. Ale nemyslete si, že je elektrika jen nějaké nevýkonné „šidítko“.  I při práci s ní je potřeba být stejně obezřetný jako s výkonnějším strojem se spalovacím motorem.  Při řezání je důležité dodržovat zásady bezpečnosti práce a mít ochranné pomůcky. Nezapomeňte hlavně hlídat elektrický kabel, aby nedošlo k jeho přeříznutí.

Lišta pily je vybavena speciálně tvarovanou rolnou pro precizní vedení řetězu.
Autor: Ikra

Na co si dát při nákupu pozor?

Pila je výjimečný nástroj, proto bychom si ji měli pořizovat výhradně ve specializovaném obchodě a nechat si od odborníka poradit při výběru konkrétního modelu. Ideální je, když vám v obchodě předvedou pilu i při  práci, někteří kvalitní prodejci k tomu mají i vlastní pilařské boxy. Stroj by měl mít dostatečný výkon pro práce, které budete běžně dělat. Je dobré se vždy zajímat o to, jaký má poměr výkonu a ceny, a také o to, jak dlouhou garanci na výrobek prodejce dává. Záruka totiž hodně vypovídá o jeho kvalitě. Za zlomek ceny se dají i velmi kvalitní značkové pily pořídit ve výprodejových akcích.