Pokud je vám líto nedozrálé plody vyhodit, pokuste se o jejich záchranu. Jde to díky tomu, že zelená rajčata, stejně jako banány dozrají, i když je utrhnete předčasně. Ale cenu to mám jen u neporušených a plísní nenapadených plodů. 

Zelená rajčata dejte do krabice

Už naše babičky přišly na to, jak zachránit úrodu. Zdravá a nenamrzlá rajčátka, která svítila zeleně, putovala do krabic od bot. K tomu se přidalo jedno krásně zralé jablíčko. To obsahuje etylen, který se z něj uvolňuje, a tak urychluje vyzrávání sousedů. Plody se hezky srovnaly stopkou nahoru, krabice dostala víko a putovala někam do temného kouta.  Nejlépe pod postel. Pak bylo jen potřeba kontrolovat, jestli se nějaké rajské jablíčko nekazí, aby nezničilo i ostatní. U menších plodů se dají dobře využít krabičky na vajíčka. Co důlek, to rajče.

Na tácky

Další možností je naskládat nezralá rajčata na nízké tácky a vystavit je u okna. I v tomhle případě se k nim přidává buď zralé klasické jablko, nebo dokonale zralé rajče. Stejně je potřeba dobře kontrolovat, jestli se nějaký plod nekazí. To bezpečně poznáte podle výskytu mušek „košatek“, tedy octomilek. Vyskládat se rajčata dají i v jedné vrstvě do přepravek vyložených pečícím papírem nebo novinami. Stačí je přikrýt navlhčeným hadříkem a čekat, až se začervenají. Uložit je můžete také v lísce v zahradním domku.

Uřízněte celou větev

Následující rada se hodí i během sezony, kdy se pod vahou plodu nějaká ta větev ulomí. Větvičku nebo špičku keře vezmete a zavěsíte ve vytápěném sklepě nebo garáží vzhůru nohama. Dá se vzít i celý keřík s kořeny. Tenhle způsob trsového sklízení pochází z Itálie. Rajčata na keříku vydrží déle než ta utržená.