Pořídit si domů krbová kamna je jednodušší, než si myslíte. Stačí k tomu přístup ke komínu a nehořlavá podložka na podlahu. Pak si také musíte odpovědět na tři základní otázky. Jaký tah jakou účinnou výšku má komín? Jaký je průměr sopouchu (kouřovodu)? Jak velký prostor budete vytápět. A pak stojíte před problémem, jaký typ kamen by se vám mohl líbit. Na trhu jsou jak kachlová, tak plechová. Krbová kamna s plechovým pláštěm se oproti kachlovým rychleji nahřejí, ale kachlová zase teplo akumulují a vydrží déle hřát.

Kamna Tanaga s výměníkem mohou fungovat jako alternativa k hlavnímu zdroji vytápění, mají vytápěcí schopnost až 270 metrů krychlových
Autor: Mountfield

Jaký výkon

Při výběru kamen je důležitý jejich výkon, tedy jak velký prostor dokážou vytopit. Obecně platí, že na vytápění starší stavby budeme potřebovat dvakrát tak větší výkon, než když pořizujeme krbová kamna do novostavby. Jak zjistíme, kolik metrů budeme vytápět.  Vynásobíme užitnou plochu příbytku výškou stropu. Pak vycházíme z faktu, že potřebujeme 1 kW k vyhřátí 20 m³ starého domu a 1 kW k vyhřátí 40 m³ novostavby. To znamená, že když máme vytopit například 100 m³ příbytku, pak vydělíme 100 m³ zmíněnými 40 m³ a dostaneme číslo 2,5. A to je ten správný výkon našich budoucích kamen.

Moderní kachlová kamna Sara představují návrat k tradici kachlových kamen
Autor: Mountfield

Nepřidávat ani neubírat

Nemyslete si, že předcházející výpočty nějak přechytračíte. Když si vyberete krbová kamna se slabým výkonem, než jaký potřebujete, budete je přetápět. Přehřívání vede až popraskání a znehodnocování kamen. Příliš silná kamna, budou moc topit a vy je budete dusit. Tím si vykoledujete zanesení komínu, zakouřené přední sklo a krbová kamna nebudou fungovat tak, jak mají.

Moderní designová kamna Uni 1700 díky dvojitému plášti a postranním průduchům rychle ohřejí vzduch v místnosti
Autor: Mountfield

Klasická kamna a kamna s teplovodním výměníkem

Výhodou krbových kamen je, že s nimi vytopíte jak jednou místnost, tak i celý dům. Klasická krbová kamna vytápí primárně místnost, ve které jsou umístěna. Teplo se šíří maximálně tak, že necháme mezi jednotlivými místnostmi otevřené dveře.  Takhle si můžete udělat pěknou pohodu v obýváku i v činžovním domě. Jiný kalibr jsou krbová kamna s teplovodním výměníkem, která napojíte na nový nebo stávající teplovodní rozvod a můžete vytápět celý dům či byt. Tento typ kamen může být bez problémů hlavním zdrojem tepla. Velmi efektivní jsou kamna s tzv. terciálním spalováním, což je proces, který zužitkovává zbytkové hořlavé plyny, které by za jiných okolností odešly nevyužity se zplodinami komínem. Terciální spalování je přívod předehřátého vzduchu do spalovací komory, který velmi napomáhá kvalitnějšímu spalování zplodin, snižuje obsah škodlivin ve spalinách a zvyšuje účinnost kamen.

V krbových kamnech Hartola můžete topit dřevem, ekobriketami nebo briketami
Autor: redakce

Ušetříte půlku nákladů

Pěkná krbová kamna vám nejen zkrášlí domácnost, ale budou šetřit i domácí kasu. Pro příklad si představte rodinu, která obývá dvoupodlažní rodinný dům (150 m²), který má tepelnou ztrátu 10 kW. Dům je vytápěný plynem a roční náklady na topení jsou přes 32 000 Kč. Roční spotřeba zemního plynu přesahuje 2 000 m³. Když by byl však dům vytápěný krbovými kamny s výměníkem, roční náklady na topení by byly téměř poloviční, tedy cca 17 500 Kč. Roční spotřeba dřeva by byla necelých 15 m³. Investice do krbových kamen se rodině vrátí za pouhý 1 rok.