I když sluníčka není moc, tráva stále vystrkuje růžky, tedy spíš stébla. A tak je potřeba alespoň jednou týdne trávník posekat. Ale nenastavujte výšku sečení nízko. Po sezoně byste také neměli zapomenout na ozdravnou kúru v podobě vertikutace. V zelené ploše se kromě trávníku drží různé druhy mechů, plevelů a v neposlední řadě i zbytky posekané trávy. Všechny tyto nadbytečné rostliny tvoří dohromady travní plsť, která trávník ucpává. Při vertikutaci  se nepropustná vrstva odstraní. Hodně důležité je to především u trávníků, které byly pravidelně mulčovány. Rozsekaný travní porost je sice skvělé hnojivo, ale zcela se nerozpadne.

Vertikutační nože a pružiny odstraní z trávy mech a plsť. Trávník tak bude moci opět dýchat a přijímat vodu i živiny.
Autor: WOLF-Garten

Vertikutace není hlubinná orba

Viděli jste už někdy pozemek po vertikutaci? Pokud ne, tak se připravte na to, že vypadá zbědovaně. Hodně lidí si proto myslí, že vertikutace je vlastně druh povrchové orby. Ale to je zásadní omyl. Už týden po vertikutaci se můžete těšit, jak váš trávník prokoukne. „Vertikutátory jsou vybaveny vertikutačními noži, které lehce a opravdu šetrně nařezávají trávní drny do hloubky dvou až čtyř milimetrů a vytrhávají už zmíněné mechy a plevele. Některé mají i pružinky na pročesávání porostu. Práci vám ušetří, když je stroj vybaven i sběracím košem na odpad, který pak skončí třeba na kompostu,“ vysvětluje odborník na vertikutaci Jaroslav Nováček ze společnosti Mountfield.

Elektrický model UV 32 EV vyniká nízkou hmotností a snadnou manipulací. Vhodný je pro menší a středně velké zahrady.
Autor: WOLF-Garten

Jaký stroj?

Při výběru vertikutátoru je hlavním hlediskem velikost pozemku. Na malou předzahrádku vám stačí elektrický vertikutátor. Na větší pozemek už je vhodné vzít stroj benzinový. „Elektrický vertikutátor je skladnější, má tišší chod než benzínový stroj, ale jako u všech elektrických strojů je kabelem připoután k zásuvce. Pokud máte trávník o rozloze více jak 200 m2 nebo je vaše zahrádka ve svahu, vybírejte z benzinových vertikutátorů. Ty jsou osazeny čtyřtaktními motory, mají širší záběr a díky tomu jsou velmi výkonné, a proto je práce s nimi podstatně rychlejší než s elektrickými stroji,“ vysvětluje Nováček.

Benzinový vertikutátor UV 35 BS zvládne díky výkonnému motoru a širokému záběru i rozlehlé travní plochy.
Autor: WOLF-Garten

Nezapomeňte přihnojit

Po vertikutaci je důležité přidat na trávník speciální podzimní hnojivo s vysokým podílem draslíku. Tento prvek trávník posílí a připraví na zimu. Případně můžete porost ještě dosít vhodným osivem. Takhle připravený trávník by měl zimu přežít bez úhony. Pokud chcete mít příští rok opět dokonalý pažit, je dobré vertikutaci zopakovat i před sezonou na jaře.

Obsluha vertikutátorů je velmi snadná, hloubku vertikutace nastavíte pouhým otočením kolečka.
Autor: Mountfield

Jak vertikutovat

*nejprve posečte trávník na výšku 3 až 4 cm

*do práce se pusťte za sucha

*nože by měly jít maximálně do hloubky 4 mm

*všechen vyhrabaný materiál odstraňte

*poničená místa dosejte

*nakonec trávník přihnojte