Správě založená zahrada by měla být krásná po celý rok a ne jen od dubna do srpna. Zatímco v létě obdivujeme především pestrobarevné květy letniček, o květy i v době podzimu se postarají trvalky. Stálicemi jsou především na podzim kvetoucí astry (hvězdnice) a chryzantémy. Ale tím výčet podzimních nekončí. Trochu opomíjené jsou třeba žlutavé zápleváky, které mají dlouhou dobu kvetení. Impozantní je ploštičník.

Pod popraškem

Zdobit mohou i odkvetlá květenství. Stejně jako okrasné trávy i některé květiny se na zimu nestříhají. Nechají se jim květy, které přizdobí jinovatka nebo sníh a nůžky přijdou na řad až na jaře. Je například oblíbená třapatky, rozchodníky. Květy na poslední chvíli dokážou vykouzlit i některé dříve kvetoucí trvalky. Jen potřebují k dalšímu podzimnímu kveteni "popostrčit" správným sestřižením po prvním odkvětu. Stačí je zkrátit na délku deset až patnáct centimetrů. Asi po sedmi týdnech rostlina opět vykvete, Potřebuje jen dobrou zálivku a přihnojení. Takové jsou třeba ostrožka, turan, kopretiny, šanta nebo šalvěj.

Záplevák
Autor: Shutterstock.com
Záplevák (Helenium)

Velmi nenáročná vysoká květina, které se dobře daří na slunném až polostinném místě s dostatečnou vlhkostí. Vyžaduje hnojení, nejlépe uzrálým kompostem. Na zimu ji seřízněte na výšku deset centimetrů. Koření mělce, proto ji raději neokopávejte. Odrůdy dorůstající více než metr nezapomeňte vyvázat k opoře. Dobře vypadají s plaménky, třapatkami, floxy, šalvějí nebo nízkými slunečnicemi.

Ploštičník
Autor: Shutterstock.com
Ploštičník (Cimicifuga)


Vděčná trvalka, které se pro zářivé hroznovité květy říká stříbrná svíčka. Dorůstá až do výšky dva metry. Kromě toho, že je krásná, mají květy i kořen léčivé účinky. V našich podmínkách kvete na konci léta nebo během podzimu, hlavně v září nebo v říjnu. Vyhovuje jim stinné a vlhké stanoviště. Kde jsou půdy sušší, je třeba hodně zalévat. Na jaře na záhony přidejte dávku kompostu. I když jsou rostliny vysoké, nepotřebují oporu. Dobrými sousedy je pro ně barvínek, čechrava, japonská sasanka nebo bohyška. Namnožit si je můžete dělením trsů.

Stračka - ostrožka
Autor: Shutterstock.com
Stračka - ostrožka (Delphinium)

Další dlouhán, který dorůstá do výšky až 180 cm. Nejčastěji jsou to rostliny ze skupiny Elatum, které kvetou bíle, růžově a modře. Daří se jí na slunných stanovištích v závětří v bohaté půdě. Potřebují oporu. Po odkvětu ji seřízněte cca 20 cm nad zemí, aby obrazily na podzim znovu. Pak seřízněte u země. Pozor rostlina je jedovatá a její požití může způsobit vážné komplikace.

Třapatka nachová je krásná trvalá květina, která léčí.
Autor: Profimedia.cz
Třapatka (Echinacea)

Nejpěstovanějším druhem je dlouho kvetoucí třapatka nachová, kvete až do září. Po odkvětu na rostlině zbudou výrazné, tmavě hnědé středové terče. Rostlina je velmi nenáročná. Potřebuje jen slunné nebo polostinné stanoviště, neškodí jí ani špatné počasí. Množí se dělením trsů. Pěkně vypadá jako solitér nebo ve společnosti plaménků nebo vyšších okrasných trav.
Rozchodník nádherný (Hylotelephium telephium)
Potřebuje slunné místa s písčitou a propustnou půdou. Dobře snáší v létě sucho a v zimě mráz. Občas potřebuje prokypřit půdu a přihnojit. Charakteristická jsou pro ně velká růžová až růžovočervená květenství, ta ozdobí zahradu až do začátku zimy. Dorůstá do výšky až 50 cm.

Svíčkovec Lindheimerův - gaura
Autor: Shutterstock.com
Svíčkovec Lindheimerův - gaura (Gaura lindheimerii)

Zatím nedoceněné, ale krásná trvalka, která kvete bílé nebo růžově. Patří k nejdéle kvetoucím trvalkám. Potřebuje slunné stanoviště, zvládne i polostín, s propustnou půdou. Zlehčit se dají pískem nebo štěrkem. Je mrazovzdorná. Protože se době vysemeňuje, vydrží na jednom stanovišti dlouhou. Hodí se pro nádoby i na záhony.

Krásnočko (Coreopsis grandiflora)

Spolu s gaurou a třapatkami patří k nejdéle kvetoucím trvalkám u nás. Vyhovuje mu slunné stanoviště s propustnou živnou půdou. Kvete žlutě, bíle i růžově. Vyžaduje pravidelnou zálivku, občasné prokypření. Odstřihávejte odkvetlá květenství. Dobře mu dělá společnost aster a stračky.