Za zvuků pily

Protože nejdražší jsou krátká polena, skončí vám na zahradě nejspíš dlouhé kulatiny. A ty je potřeba nejdříve naporcovat na správnou délku. A k tomu potřebujete pilu. Dříve to byla ruční, ale kdo by se s tím nyní dřel. Dnes máte na výběr mezi elektrickou nebo benzinovou řetězovou pilou. Navíc motorová řetězová pila obecně patří do základního vybavení každého domu, chaty nebo chalupy. Hodí se totiž nejen na řezání dřeva, ale každý využít se dá i při práci v lese nebo na zahradě. Elektrické pily jsou tiché, ale jste limitování kabelem, což pro větší řezání dřeva není zrovna moc komfortní. Nejlepším pomocníkem na přípravu palivového dřeva jsou pily benzinové. A máme zde i jeden tip pro řezání dřeva na celou sezonu – to se už vyplatí mít okružní pilu, tedy oblíbenou cirkulárku, která u nás opět zažívá renesanci. S cirkulárkou nařežete polena o průměru až 24 cm a délce až 100 cm, což práci se dřevem velice zjednoduší. Velmi komfortní jsou potom modely s ergonomickou kolébkou, která se po řezání díky vratné pružině sklopí zpátky do klidové polohy.  

Perfektně vyvážená a s vysokou řeznou rychlostí. Benzinová pila OM 952 nabízí mimořádný výkon a nadstandardní výbavu.
Autor: Mountfield
   

Sekera přesně do ruky

Ať mechanizace postupuje, jak rychle chce, šikovnou sekeru, která pěkně padne do ruky, potřebuje každý. Dobrá sekera je prostě klasik českých zahrad. Zahradních seker je několik druhů, podle toho, pro jakou práci se hodí. Nejčastěji se dělí na kempingové, univerzální a štípací. Kempingové, tak jak jejich jméno předpovídá, jsou nejmenší, aby se daly dobře přibalit na výlet nebo stanování. Při přípravě dřeva velmi dobře poslouží na dělání drobných třísek na podpal nebo čistění kmenů od větví. Univerzální sekery už jsou větší a kromě tradičního štípání menších polínek se hodí pro širší využití. Největší jsou štípací sekery, které se podle šířky čepele a délky topůrka poslouží pro nejrůznější práce. Klasickou štípačku na dřevo sice tento typ nenahradí, ale kdo s ní umí, tak se v jeho rukách dokáže proměnit v dobrý štípací stroj.

Elektrická pila OM 2000 E je tichá, lehká a výkonná. Kromě přípravy dřeva do kamen zvládne i drobné práce na zahradě.
Autor: Oleo Mac

Jak si vybrat správnou sekyrku?
1. Potěžkejte ji a zkuste si, jak vám sedí v ruce.
2. Topůrko už není dřevěné, ale z nových chytrých materiálů, které jsou odolné proti vlhku, suchu i studenému počasí. Na rozdíl od dřeva takzvaně nepracují a nemění tvar, ani vlastnosti. Dobrou volbou je protiskluzový povrch.
3. Ostří by mělo být z kvalitní oceli, které se neuštípne

Okružní pila Powersaw LCS 700 si poradí s poleny o průměru 24 cm a délce až 100 cm.
Autor: Mountfield

Jak by měla kvalitní sekera vypadat?

Ideální je když mají čepele z ušlechtile tvrzené oceli a jsou pevně spojeny s násadami. Nikdy se tak nemůže stát, že vám při práci sekera odpadne z topůrka. Šikovnou vychytávkou je, když je povrch čepele potažen některým ze speciálních povlaků. V módě je například xylan, což je hi-tech látka s podobnými vlastnostmi, jaké má teflon. Snižuje tření, takže čepel pronikne do dřeva až o 50 % snadněji a s lehkostí ho rozštípne.

Moderní materiály zajistí delší životnost – topůrko sekery je vyrobeno z kompozitního plastu a čepele potažené xylanem.
Autor: Patriot

Čtvrti nebo půlit?

Řeč není o středověkých metodách mučení, ale o hydraulických štípačkách, které bez obtíží zvládnou velké množství polen, a to i tvrdého dřeva. I když jste se sekerou přeborník, na celoroční topení se vyplatí mít mechanického pomocníka. Na trhu jsou v horizontálním nebo vertikálním provedení. Dá se na nich nastavit několik poloh na štípání různých délek polen a bývají vybaveny štípacím klínem, který je přitlačován mnohatunovou silou. Podle typu klínu polena půlí, nebo rovnou čtvrtí. Nejsilnější stroje pracují s tlakem 10 tun a dokážou zpracovat polena o průměru až 40 cm a o délce od cca 30 cm až 130 cm.

Až 10 metrových polen za 15 minut zvládne rozčtvrtit hydraulická štípačka PowerLog 10 t.
Autor: Mountfield