1 Voda musí pryč

Ze všeho nejdůležitější je vypustit vodu. Když začne mrznout, mohlo by vám jinak všechno popraskat. Nezapomeňte vypustit vodu z hadic, trubek a bojleru. Totéž udělejte i u radiátorů, kotlů nebo čerpadel, mrazy by je mohly nenávratně poškodit. Do výlevky umyvadel, vany a mísy na WC nasypte trochu kuchyňské soli proti zmrznutí vody. Do okének WC a koupelny dejte polystyrénové desky. Potrubí obalte do izolace, aby v mrazech nepopraskalo. Před mrazem zajistěte vodoměr. Nedostatečně zaizolovaný se může mrazem zničit a jeho ztrátu pak platíte vy. Vodoměr s holým přívodním potrubím obalte izolační vatou. Pokud máte vodu v topení a nechcete ji vypouštět, ošetřete ji nemrznoucím přípravkem.

Okapy je potřeba vyčistit na chatě i u rodinného domu. Zanesené vás vyjdou draho.
Autor: Shutterstock.com
2 Zkontrolujte okapy a střechu

Okapy by měly být čisté, bez spadaného listí, jehličí a jiných nečistot. Když všechno neodstraníte, může se snadno stát, že voda nebude mít kudy odtékat a vydá se cestou, která se vám nebude líbit. Třeba přímo na fasádu. A když už budete nahoře, tak pro jistotu zkontrolujte také střechu, jestli do ní někde nezatéká a všechny přesahy jsou dobře podbité. Prověřte, že není žádná ze střešních latí nalomená nebo vyhnilá. Váha mokrého sněhu je velká, takže při větší sněhové nadílce může dojít k prolomení střech

3 Zakryjte komín

Komín je další cestou, kterou se k vám dostanou nevítaní návštěvníci, kterými mohou být myši a kuny. Proto je dobré ho zakrýt nějakou mřížkou nebo pletivem. Navíc máte jistotu, že do nezakrytého komína nespadne pták, který by mohl zastavit  cestu kouři ven.

4 Vykliďte skříně

Všechny dražší věcí, především elektroniku, starožitnosti a cennosti, raději odvezte. Vystěhovat je potřeba také zbytky potravin ze spíží a skříní. Zbytečně by lákaly myši. Před nimi je také potřeba schovat peřiny a kožešiny. Kožešiny raději odvezte a peřiny zkuste pověsit na trámky nebo natažené šňůry pod stropem, aby se k nim hlodavci nedostali. Proti vlhkosti si pořiďte pohlcovač vlhkosti. Jednoduchý vás i s náplní na několik měsíců vyjde na tři stovky. Do skříní vložte prostředky proti molům. Nezapomeňte vyklidit lednici, ať ji na jaře nenajdete celou zelenou od plísně. Vymyjte ji a vypněte elektriku.

5 Domluvte si hlídky

Před odjezdem zkontrolujte okna a dveře, opatřete je těsněním a dobře je zavřete. Když máte okna vybavené okenicemi, zamkněte je. Vyplatí se mít objekt pojištěný a zajištěný. Před nezvanými lidskými návštěvníky chatu ochrání mříže, bezpečnostní dveře a zámky. Dobře poslouží pohybové čidlo za pár stovek, které obyčejného zloděje vyděsí. Dražší cestou je mít nemovitost vybavenou alarmem, který samostatně spustí hlasitý alarm a vás například na mobilní telefon upozorní na neoprávněné vniknutí. Vyjde asi na 10 000 Kč. Nejdražší je napojení na pult centrální ochrany. Můžete si také pořídit speciální kameru, která vám bude posílat zprávy o stavu chalupy. Nejlevnější je domluvit se sousedy na střídačku hlídky. Až napadne sníh, občas ho na chalupu zajeďte odklidit, vaše přítomnost zloděje odradí.

 

Náš tip

Vodu prosolte

V objektu s celoročním provozem vodu z topení vpouštět nebudete. Nejjednodušší je do vody, která zůstává v potrubí, nebo například v sifonech umyvadel a sanitární keramiky nasypat obyčejnou kuchyňskou sůl. Díky ní voda začne zamrzat až při teplotách pod -20 °C. Na jeden litr počítejte se třemi polévkovými lžícemi soli.