Proč nedá hodně zahrádkářů dopustit na obsypání kořenů a záhonů mulčem?  Ochrání kořeny keřů i trvalek před zimou a navíc brání odpařování vody. Jenže sedmdesátilitrový pytel vyjde na stovku. Vrtíte hlavou, že byste se při rozměru vaší zahrady nedoplatil? Tak si ho vyrobte. Potřebujete k tomu jen štěpkovač nebo drtič zahradního odpadu.

Drtič vyrobí jemnou drť

Drtič PowerCut 2800 má speciálně konstruovanou násypku pro snadné zasouvání větví.
Autor: Mountfield

Pro který se rozhodnete, záleží na tom, jaký produkt lépe zužitkujete. Většina elektrických drtičů zpracovává odpadovou dřevní hmotu o průměru až 4,5 cm pomocí soustavy rotujících nožů. „Při výběru drtiče volte modely, které mají nože vyrobené ze speciální vysoce odolné oceli. Všímejte si i násypky drtiče, ta by měla mít správnou konstrukci pro snadné zasouvání větví. Pro shromažďování jemné drti jsou pak vhodné průhledné boxy, které po naplnění snadno vyjmete a přenesete, kam potřebujete,“ vysvětluje Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield. Dalším typem jsou drtiče s benzinovým motorem, které nejsou vázány na přívod elektrické energie, a tak se dají použít prakticky kdekoliv. Mají robustnější konstrukci a dokážou zpracovávat opravu silné větve.

Štěpkovače nakrmí i kamna

Štěpkovač PowerSilent 2800 si poradí s větvemi o průměru až 4,5 cm.
Autor: Mountfield

Další možností na zpracování zahradního odpadu jsou štěpkovače. Mají uvnitř ozubené kolo, tzv. frézu, která větve postupně ukrajuje a zároveň automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu stroje. „Štěpkovač, stejně tak jako drtič, dokáže zpracovat větve o průměru až 4,5 cm. Je to tichý stroj, který pomocí štěpkovací frézy vytvoří 2,5 centimetru dlouhé štěpky, které můžete využít nejen jako mulčovací materiál, ale po proschnutí i jako palivo do kamen nebo kotle,“ dodává Mostecký.

I když jsou stroje v konstrukci i výsledném produktu rozdílné pár věcí mají společné. Je dobré, když jsou opatřeny kolečky, manipulace je pak jednodušší. Dobrou vychytávkou bývá u stroje také takzvaný pěchovač, tyč, která slouží ke snadnějšímu posouvání větví do drtícího nebo štěpkovacího ústrojí. Důležitým prvkem z hlediska bezpečnosti je pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu.  Při výpadku proudu se přístroj automaticky vypne. K opětovnému zapnutí je nutné znovu stisknout tlačítko.

Fotogalerie
4 fotografie