Zasadit si na zahradě ovocný stromek je na jednu stranu velmi jednoduché a na tu druhou složité. Než se pro nějaký druh rozhodnete, předem dobře zvažte, na kterou stranu ej azhrada nebo místo, kde budete sázet orientované. Svou roli hraje i nadmořská výška. Zatímco v nížinách můžeme pěstovat téměř všechny druhy, ale se stoupající nadmořskou výškou se výběr omezuje na odolnější odrůdy.

Říjen je ideální čas pro sázení ovocných stromů.
Autor: Shutterstock.com
Kam s ním

Výběru místa věnujte velkou pozornost. Přestože si teď lidé v zahradních školkách až na výjimky pořizují zákrsky, stejně své místo potřebují. Pamatujte na dostatečnou vzdálenost od sousedního pozemku. Doporučený odstup je podle velikosti stromu minimálně 4 x 3m. Nejvýhodnější je poloha chráněná před nepřízní počasí a silným větrem. Roli hraje i to, jak bude na stromek svítit slunce. Zatímco jabloně a třešně porostou téměř kdekoliv, například meruňky a broskvoně jsou velmi citlivé, a na tmavším místě časem zajdou.

Očkování stromu musí být přibližně na šířku dlaně nad výškou půdy
Autor: OBI
Proč sázet na podzim

Většinu ovocných stromků, je možné vysazovat od října až do prvních mrazíků. Druhým termínem vhodným pro výsadbu je jaro, tedy od poloviny března do poloviny dubna. Ale pozor na to, že pro jarní sadbu často zůstávají přebrané stromky z podzimu. Výhodou podzimního sázení je, že zem, do které jsou stromky zasazené, přes zimu sesedne. Kořenový systém lepší kontakt se zeminou, ze které lépe bere vláhu. Dokáže se tak snáz vyrovnat s případným suchem.

Sbalem nebo bez

Při nákupu si můžete vybrat mezi prostokořennými nebo kontejnerovými stromky. Ve školkách a zahradnictvích mají většinou prostokořenné. Hned na místě vám sestřihnou kořeny i korunu. Vy je před sázením jen dáte na pár hodin do kýblu s vodou. Kontejnerové sázíte i s balem. Bývají dražší, ale rychleji se uchytí a rostou. Často dokážou plodit o rok dříve, než prostokořenné.

Prostokořenný stromek je potřeba přivázat ke kůlu.
Autor: OBI
Jak na to

Potřebujete

mladé ovocné stromky – rýč - dřevěný kůl - textilní úvazek - zahradnický substrát - granulovaný kravský hnůj - konev

Jak na to

1 Strom bez kořenového balu namočte na pár hodin před výsadbou do vody. Kontejnerované rostliny stačí před výsadbou hodně zalít. 

2 Do vyhloubené jámy, která by měla být asi 1,5krát větší, než je průměr kořenového balu rostliny, nasypeme granulovaný kravský hnůj a zahradnický substrát.

3 Prostokořenné stromky potřebují dostatečnou oporu. Do vyhloubené jámy narazíme ještě před usazením stromku opěrný kůl.

4 Očkování stromu (ztloustlé místo - pupen, který bude tvořit kořenový systém budoucí nové rostliny) musí být přibližně na šířku dlaně nad výškou půdy.

5 Stromek v jámě narovnáme, zasypeme kořeny kompostem a zeminou, lehce přitlačujeme. V polovině zasypávání řádně zalejeme a pak zasypeme zbytkem zeminy. Nakonec vše přitlačíme a znovu zalejeme.
6
Strom přivážeme k opěrnému kůlu textilním úvazem, který se do kmene nesmí nezařezávat a nepoškozuje jej.

Co můžete vysadit
Jabloně, broskve, rybíz, angrešt, maliny a ostružiny