Plynový gril

Hodně lidí se plete, když si myslí, že plynový gril je bezúdržbový. Když ho pěkně nevyčistíte, snadno se vám zanese. Proto je před uložením na zimu třeba seškrábat všechen popel připečený na dně topeniště. Nejlépe vám to půjde s jemným kartáčkem za pomoci mýdlové vody. Očistit je důležité také hořáky, plotýnku a mřížky na pečení. Nakonec je potřete kuchyňským olejem. Vyčistit je potřeba i ostatní příslušenství grilu, jako například odkládací skříňku grilu.

U plynových grilů je na koci sezóny potřeba zkontrolovat knoflíky hořáků a rozvody plynu. Hadičky musí být neporušené a přípojky utěsněné. Na snímku model Vanilla.
Autor:  Barbecook

Hlídejte bublinky

Na kontrolu plynu nejprve odpojte přívod plynu z plynové láhve. Zkontrolujte knoflíky hořáků a rozvody plynu. „Je potřeba zjistit, zda jsou všechny přípojky utěsněné a hadičky neporušené. Důležité je také prověřit, jestli z místa připojení plynové láhve ke grilu neuniká plyn. Takovou kontrolu nikdy nedělejte v uzavřené místnosti, ale venku na dobře větraném místě, vysvětluje Filip Werner ze společnosti Mountfield. Na kontrolu úniku plynu používejte směs vody a tekutého mýdla v poměru 1:1. Po připojení plynové láhve ke grilu zkontrolujte, jestli jsou všechny regulátory hořáků nastaveny na OFF (vypnuto). Plynovou láhev otevřete o jednu otočku. Potřete mýdlovým roztokem všechny spoje. Jakmile se objeví mýdlové bubliny, je zle, protože dochází k úniku. Pokud se vám nepodaří únik opravit, zavřete ventil plynové láhve, láhev odpojte a kontaktujte kvalifikovaného pracovníka.

Seškrábat musíte všechen popel na dně topeniště, vyčistit pak hořáky a mřížky na topení.
Autor: Barbecook

Uhelný pomažte olejem

U grilů na dřevěné uhlí je nejprve důležité seškrabat všechen popel připečený na dně topeniště. Když nemáte speciální čisticí prostředek, vyčistíte grilovací mřížku jedlou sodou a jemným kartáčkem. Čistý grilovací rošt nakonzervujte tak, že ho potřete bohatou vrstvou oleje. „Moderní modely grilů na dřevěné uhlí s ventilačním systémem v podobě kovové nohy, dobře prohlédněte. Především v místě, kam běžně vylíváte směs vody a popela, jestli tu nejsou usazeny nečistoty,“ dodává Werner. Protože na trhu jsou různé modely grilů, je nejlepším pomocníkem při údržbě návod od výrobce, kde najdete všechna pravidla. 

Fotogalerie
5 fotografií