Jak na dřevěný nábytek

Dřevo má jako přírodní materiál spoustu dobrých vlastností. I proto většina dřevěného zahradního nábytku velmi statečně odolává povětrnostním vlivům a má dlouhou trvanlivost. Ale nic se nesmí přehánět. Proto je lepší věnovat dřevěnému zahradnímu nábytku péči a pozornost v podobě správného ošetření.

Ochranný prostředek Teak Protector zajistí stálost původního medově hnědého zbarvení teakového dřeva.
Autor: Mountfield

Jak na odřeniny

To, co někdo považuje u dřeva za nedostatek, je paradoxně předností. Občas se objeví nějaká ta odřeninka nebo oťuk. Jenže na rozdíl od jiných druhů nábytku chybu lehce opravíte. „Poškozená místa snadno ošetříte vhodným mořidlem nebo impregnačním olejem. Před jeho nanesením je ale třeba povrch nejprve vyhladit a odstranit nerovnosti, které v průběhu užívání vznikly. Použijte k tomu jemný brusný papír nebo brusnou houbičku. Nezapomeňte také utáhnout šrouby a zbavit nábytek prachu. K tomu vám dobře poslouží jemný kartáč,“ vysvětluje Martin Veselý, produktový manažer ze společnosti Mountfield.

Na různé druhy dřeva jsou určené speciální údržbové oleje. Spolehlivě ochrání před vysychání a praskáním a pomáhají zachovat původní barvu.
Autor: archiv

Aby nevysychal

Účinnou ochranou proti těmto rozmarům počasí je olej vhodný pro ošetření dřeva. Ale nemyslete si, že jednou stůl nebo křeslo natřete a máte pokoj. Protože jeho vrstva vlivem vody pomalu slábne, nábytek by měl být olejem ošetřovaný pravidelně. Na různé druhy dřeva jsou určeny speciální údržbové oleje, které ho spolehlivě ochrání před vysycháním a praskáním, zároveň napomáhají zachovat původní barvu.

Nábytek z hliníku si snadno poradí s deštěm, sněhem i slunečními paprsky.
Autor: Mountfield

Co na který platí

Před pořízením zahradní nábytkové sestavy je dobré vědět, jak se daný typ dřeva chová a jak ho ošetřovat. Zabráníte tak vlastnímu zklamání. Změna barvy je podstatná například u nábytku z teaku. Když o něj nebudete nijak pečovat, postupem času se z medově hnědé stane stříbrno-šedá patina. „Taková změna sice nijak neubere nábytku na kvalitě a nemění jeho vlastnosti, ale ne každému se líbí. Zamezíte tomu využitím speciálních přípravků Teak Cleaner a Teak Protector,“ dodává Veselý. Jiné je to například u nábytku z mahagonu, který je ošetřen barevným lakem s UV ochranou. V tomto případě stačí dřevo očistit a znovu lakem s UV ochranou natřít. Životnost dřeva je kolem 30 let.

Utažení všech šroubů a setření veškerého prachu – to je základ údržby dřevěného nábytku. Pokud je odřený, ošetřete ho vhodným mořidlem nebo impregnačním olejem. Na snímku sestava z mahagonu.
Autor: Mountfield

Kam s ním

Během zimy by měl být nábytek chráněn před mrazem, proto je třeba ho uskladnit. Nevhodné jsou velmi suché nebo teplé prostory. Ideálním místem je garáž, půda, sklep nebo přístřešek se zabezpečeným prouděním vzduchu.

Bezúdržbový tahokov stačí na konci sezóny pouze očistit od prachu a špíny. Odolný materiál snese nejrůznější rozmary počasí a vydrží i teploty pod nulou.
Autor:  Mountfield

Když není ze dřeva

Ale zahradní nábytek není jen ze dřeva. Na trhu je i spousta moderních odolných materiálů.

Může být třeba z umělého ratanu, který se hodí jak na zahradu, tak i do interiéru. Tvoří ho pevná hliníková konstrukce s pláštěm z trvanlivého ratanu. Protože by neměl být vystaven teplotě pod 0 °C, je ho potřeba na zimu uskladnit pod střechu, do místnosti, kde nemrzne. Zahradní nábytek z hliníku a tahokovu si naopak bez problémů poradí s deštěm, sněhem i se slunečními paprsky. A když se ušpiní, stačí hadřík a voda.