Kultivátor není jen tak obyčejný stroj. Je to vlastně stavebnice, kterou si poskládáte dle vlastních potřeb.  Základem je výkonná motorová jednotka, ke které se dá připojit až 25 druhů nejrůznějšího přídavného zařízení. Co to pro vás znamená? „Jeden stroj zvládne na zahradě, v sadě nebo na poli práce nejen na podzim a v zimě, ale po celý rok vykoná desítky nejrůznějších činností. Prací, na něž byste jinak museli vzít jednoúčelový stroj, nebo je namáhavě udělat ručně.

Kultivátor proto může fungovat jako sekačka, pomocník při zpracování půdy nebo při úklidu cest a chodníků,“ vysvětluje přednosti víceúčelového stroje Petr Zahrádka ze společnosti Mountfield.

Přepravní vozík je vybaven nožní i ruční brzdou. Díky dostatečné nosnosti přepraví velký objem dřeva, posypového materiálu nebo sněhu
Autor: Mountfield

Bleskový úklid

Teď na podzim by se vám mohli hodit kupříkladu pomocníci na zpracování půdy, kteří pomohou s kypřením a orbou. Na výběr je pluh, který překlopením půdy shora dolů zregeneruje půdu. Jednostranný pluh je přitom vhodný k menšímu kultivátoru, zatímco obracecí pluh, který zajistí efektivnější orbu, ke kultivátoru většímu. Praktická je také sestava rotavátoru na kypření, rozbití hrud a urovnání pozemku. Neocenitelný je přepravní vozík s dostatečně velkou nosností vybavený nožní i ruční brzdou. Z místa na místo vám pomůže přepravit dřevo, květináče a v zimě i sníh a posypový materiál.

V nejrychlejší stroj na sečení trávy se kultivátor promění po přidání bubnové sekačky
Autor: Mountfield

Na sníh i písek

Dalším šikovným pomocníkem je radlice, která nebude zahálet ani v zimě. Má záběr 100 cm a je nastavitelná do několika poloh. Hodí se k přesunu všech sypkých materiálů, jako je například písek, štěrk nebo nová zemina na pozemek. Využijete ji také v zimě na úklid sněhu.

Chcete se strojem pracovat pohodlně? Tak si pořiďte sedačku s nosičem nářadí, která je vybavena nožní a parkovací brzdou a zvedacím závěsem pro připojení zadního příslušenství. Využít se dá všude, kde není potřeba za kultivátorem chodit, třeba při sečení a obracení sena, sekání, na středních a velkých pozemcích, kde se pohodlně otočíte.

Po připojení vyorávače kultivátor výrazně usnadní sklizeň brambor a kořenové zeleniny
Autor: archiv

V létě seče první ligu

Z kultivátoru můžete udělat nejrychlejší stroj na sečení trávy a pomůže vám i s jejím zpracováním. Jednobubnová sekačka účinně likviduje přerostlé porosty do výše 120 cm. Obraceč sena obrací nebo shrnuje posečenou trávu. Vyorávač brambor výrazně pomůže zrychlit sklizeň brambor nebo kořenové zeleniny.

Ani v zimě kultivátor nepřijde zkrátka. Čelní radlice, která se dá nastavit do 5 poloh, si snadno poradí při úklidu sněhu
Autor: archiv

Doplňky pro lepší manipulaci se strojem

Orební návleky

Kovové návleky na kola, zlepšují pohyb stroje v obtížném terénu.

Přídavná závaží

Zatíží stroj a zlepšují záběr kol. Stroj je díky nim stabilnější a neprokluzuje.

Volnoběžky

Speciální náboje do kol, mají 4 režimy, které usnadňují zatáčení a manipulaci se strojem.