Kontrolujte zazimování

I když jste si se zazimováním rostlin na záhonech i v nádobách daly spoustu práce, přece jen je potřeba všechno dobře kontrolovat. Vítr nebo domácí zvířata dokážou chvojí, netkanou textilii i slámu přesunout. Lepší je, když všechno odkryje sněhová peřina. Jen pozor na těžký mokrý sníh, který může stromy a keře. Nejjednodušší je ho setřást, ale to nejde pokaždé. Tak se vyplatí koruny jehličnanů svázat a křehké listnáče dát pod stříšky.

Když je nad nulou, nezapomeňte zalévat rostliny v nádobách venku.
Autor: Shutterstock.com
Konev v pohotovosti

Ani přes zimu nesmíte zapomenout na zálivku, jen to bude jinak, než v sezoně. Pozorní buďte především u všech stále zelených rostlin, stromků i keřů, které by mohly přes zimu uschnout. Když jsou pod sněhem, je všechno v pořádku, protože ta je před zimou a mrazem ochrání a zabrání i zbytečnému odparu vody. Problém je takzvaná suchá zima. Z promrzlé půdy si rostlina těžko vodu vytáhne. Proto se ve dnech s teplotou nad nulu vydejte zalévat. A nezapomeňte ani na nádobové rostliny, které zůstaly venku. Mají kolem sebe málo substrátu, tak vysychají rychleji.

Vypustili jste vodu?

Zapomenutá voda dokáže nadělat pěknou paseku. Když zmrzne, zvětší objem a může potrhat všechno, co jí stojí v cestě. Proto se raději přesvědčte, že jste vypustili vodu ze všech sudů a nádob, do kterých jinak chytáte dešťovku. Platí to i pro nejrůznější zásobníky, kdo kterých napouštíte vodu třeba a venkovní sprchování. Dobře zakonzervujte také vodovodní trubky, čerpadla a ven vyvedené vodovody. Péči věnujte i zahradním hadicím, které je potřeba vypustit a uložit na místa, kde nemrzne. Pořizovat nové by vás vyšlo draho.

Trávník nechte spát

Zatímco během sezony se o trávník běhá jako o život, přes zimu byste mu měli dát dovolenou. Kdo chce mít pažit na jaře krásný, měl by se mu především během mrazivé zimy zdaleka vyhýbat. Raději to berte oklikou přes chodníček. A co dělat, když chodníček ani cestičku nemáte? Tak si je udělejte z rozložených fošen. Proč tolik cavyků? Přemrzlá stébla jsou velmi křehká, Jakmile na ně stoupnete, rozlámou se a tím se otevře cesta chorobám. Stejně nešikovné je na trávník vyrazit při oblevě. V rozměklé půdě uděláte ťápoty, které tam zůstanou až do jara.

Listí z trávníku pečlivě vyhrabte, jinak bude porost pod ním hnít.
Autor: Shutterstock.com
Kde se to listí jenom bere?

Máte pocit, že už jste odhrabali listí z celé střední Evropy, a pořád se vám ne trávníku objevuje nové? Pokud ho rovnou nezasype sníh, raději ho znovu ukliďte, ať vám trávník nezahnívá. Velkým pomocníkem přitom bude obyčejná sekačka. Možná už byla zazimovaná, ale vyplatí se ji znovu vyndat, trávník přejet a listí tak sesbírat.