Jak se vyrábí základový olej?

Na první pohled se může výroba motorového oleje zdát jednoduchá. Smícháme základový olej s aditivy a je hotovo. Opak je pravdou a ropa musí projít složitým technologickým procesem, kdy z ní odstraňujeme nežádoucí složky nebo je řízenou chemickou syntézou přeměňujeme na žádoucí.

Hnací silou pro kvalitu olejů je automobilový průmysl. Americký petrolejářský institut (API) vytvořil již v r. 1923 klasifikaci olejů podle viskozity http://www.dobrehusty.cz/radyodbornika/

Autor: Paramo

V České republice začala výroba olejových hydrogenátů shodou okolností mnohem dříve, než byla postavena první provozní jednotka v zahraničí, a to v Záluží u Litvínova v r. 1958. Pro výrobu byly využity hydrogenační komory určené původně k hydrogenaci dehtů. Název hydrokrakování tehdy nebyl rozšířen, proto byly oleje nazvány hydrogenáty. Hlavním odběratelem této suroviny je nyní společnost Paramo, která tuto surovinu dál zpracovává na moderní redestilační koloně a dále na rozpustidlovém odparafinování a dorafinaci absorpční hlinkou. Výhodou této technologie je výroba olejů s úzkým destilačním rozpětím, vysokými viskozitními indexy a nízkým obsahem síry.

Úspěchem je náročný vývoj a kontrola kvality.

Základovým olejem však vše teprve začíná. Všichni výrobci musí potom vybrat správná aditiva a v ideálním poměru je namíchat s dodaným základovým olejem. Aditiva jsou přísady, které zlepšují vlastnosti základového oleje. Když je hotov již finální olej, tak se provádí řada testů. Například české oleje MOGUL mají potvrzení kvality (approval) i od většiny významných světových výrobců automobilů.

Autor: Paramo

Jak ušetřit při nákupu oleje při zachování životnosti motoru?

Pokud si neměníte olej sami, tak musíte hledat servis, který vám nabídne při stejných výkonových parametrech oleje za nižší cenu. Některé servisy nabízejí dvě značky olejů. Dělají to právě z důvodu možné úspory pro zákazníka, který si může potom vybrat značku oleje i cenu. Pokud si měníte olej sami, tak spoustu užitečných rad najdete ZDE!

Výběr oleje můžeme uvést na příkladu jednoho z nejprodávanějších aut Škoda Octavia 2.0 TDi. Předepsaný olej má viskozitní specifikaci SAE 5W-30 adále musí splňovat firemní specifikaci VW 504.00/507.00. Toto splňuje například český olej MOGUL 5W-30 EXTREME LFIII, který lze běžně koupit například v síti čerpacích stanic Benzina či na e-shopu www.mogul.cz

Autor: Paramo

Může si člověk přinést do autoservisu svůj vlastní olej?

Ano může, i když některé servisy to neradi vidí.

Je nutné kupovat pouze oleje, které doporučuje výrobce auta?

Není nutné používat značku oleje, kterou doporučuje výrobce vozidla. Je ale potřeba v daném automobilu používat olej, který splňují předepsané výkonové a viskozitní specifikace určené výrobcem vozidla.

Drží český výrobce krok se zahraniční konkurencí?

Někdy slýcháváme, že zahraniční oleje jsou kvalitnější než české. Je to mýtus, který již dávno neplatí. Paramo je neodmyslitelně spojené se špičkovými oleji značky MOGUL, které vyrábí a nabízí pro všechny renomované značky osobních i nákladních automobilů. MOGUL je dle nezávislých průzkumů Factum Invenio nejznámější a nejpoužívanější značka maziv na českém trhu.

Autor: Paramo

Tradice 125 let

V roce 2014 oslavuje Paramo již 125 let své existence. Takto dlouhá přítomnost na trhu jednoznačně potvrzuje, že produkty českého výrobce jsou vysoce kvalitním a u zákazníků vyhledávaným artiklem.