Před prodejnami tradičních prodejců vánočních stromků, jako jsou např. Baumax nebo OBI, to v těchto dnech žije. Vánoční stromky jako smrky a borovice se prodávají o sto šest. Letos poprvé se do prodeje vložil také Mountfield, který je u nás známý zejména jako prodejce zahradní techniky a bazénů. Vsadil na kavkazské jedle, které v množství tisíců navezl do svých prodejen. A jsou to právě bohaté koruny, pravidelné větve a krásná barva, které dělají z tohoto stromu nejoblíbenější v českých domácnostech. Tmavozelené a husté stromky byly jednotlivě a s velkou pečlivostí vybírány na dánských plantážích. „Stromky vybíral tým inspektorů, specialistů z oboru dendrologie, který v oblasti dánského Silkeborgu strávil několik týdnů. U každého stromu bylo zkontrolováno zabarvení, hustota koruny a pravidelnost větví, a na základě těchto parametrů byly vybrány a oštítkovány ty nejlepší stromy, které jsme pak připravili na nakládku a následný prodej v České republice,“ vysvětluje Lukáš Smrčenský, produktový manažer ze společnosti Mountfield. 

Ušlechtilá půda, ve které vyrostlo už několik desítek generací stromků – to je oblast Dánského Silkeborgu.
Autor: Mountfield

Překvapující u nabídky Mountfieldu je však cena za kavkazskou jedli. Koupíte ji za 469 Kč, 559 Kč a za největší, víc jak dvoumetrový strom, zaplatíte 699 Kč. Oproti běžným cenám na trhu jde o ceny poloviční. „Našim zákazníkům se snažíme poskytovat to nejlepší a Vánoce jsou ideální příležitostí nabídnout jak sortiment vánočních dárků, tak i vánoční stromky za nejnižší možné ceny. Chceme zákazníkům ušetřit čas a starosti a zajistit jim bezproblémový a pohodlný nákup na jednom místě,“ vysvětluje Smrčenský.

Kavkazské jedle jsou nabízeny ve velikostech od 1,5 až po 2,5 metru. Součástí nabídky je zabalení a seříznutí kmenu stromku.
Autor: Mountfield

A proč se dováží vánoční stromky právě z Dánska? Dánsko má jako země s pěstováním dřevin dlouholeté zkušenosti. Oblast Silkeborgu leží ve středu země a nachází se v ní obrovské množství rozsáhlých plantáží, na kterých byly vypěstovány již desítky generací stromků. A právě díky tomu, že zde vyrostly již desetitisíce stromů, vytvořila se zde velmi kvalitní a ušlechtilá půda.