Dohlédněte na trvalky

Na každé zahradě zůstaly na záhonku nějaký ty trvalky. Tyto víceleté rostliny nám dějí radost několik sezon, tedy pokud se o ně postaráme. Ne každá je mrazuvzdorná, proto je dobré je mít pod ochranou. Škody může napáchat i střídání teplot a ostré slunce. Nejlevnější je nahrnout na záhony spadané listí. Dražší a pohlednější je využití netkané textilie. Když napadne sníh a pak roztaje, trvalky zkontrolujte. Nové výhonky by se měly nad povrchem půdy objevit až v březnu a dubnu. Když budou krčky už vytažené, přitlačte je zpátky do půdy.

Obaly z rostlin může vítr uvolnit a mohl by jim uškodit mráz.
Autor: Shutterstock.com
Kontrolujte zazimování

Zahrada by měla být v lednu v klidu, spát a nabírat sílu na další sezonu. Ale to neznamená, že se o ni teď vůbec nemusíte starat. Každý týden se raději vydejte na obchůzku a zkontrolujte, jestli jsou všechny zimní úpravy a zábaly v pořádku. Především dejte pozor na zabalené květináče, ve kterých by mohly rostlinám promrznout kořeny. Hlavně majitelé psích mazlíků by se měli přesvědčit, že jim jejich čtyřnozí přátelé nerozhrabali chvojí a slámu, kterými jsou zakryté bylinky, nebo jahodové záhony. Při té příležitosti se podívejte, jestli jsou stále dobře nakopčené růže.

Stačí díra v plotě a máte na zahradě nechtěného strávníka.
Autor: Shutterstock.com
Pozor na nezvané hosty

Během hodně chladné zimu s přívaly sněhu se snadno může stát, že se vaše stromky a keře stanou vítaným zpestřením jídelničku divokých zvířat. Nejlépe tomu zabráníte, když kmínky obalíte třeba králičím pletivem nebo speciálními spirálami, které koupíte třeba v hobbymarketu. Dobrou službu udělají repelentní nátěry. Když už se nějaké zoubky do dřeva zakousnou, ošetřete ránu štěpařským voskem. A tak hned začněte hledat cestičku, kterou se k vám nechtění strávníci dostali. Nejprve zkontrolujte plot, aby v něm nebyla díra. Případně ji hned zakryjte. Další cestou, kterou se mohou zvířata dostat na jinak neprodyšně zavařené zahrady, jsou haldy sněhu. Každý se je snaží nahrnout ke krajům k plotu, a tak se touto cestou hbitá a hladová zvířata snadno stanou i přes vyšší plot. Dobrým trikem je dávat kus od zahrady pro zvířata krmení. Třeba jablíčka.

Zimní zelenina

Nechali jste si na záhonech pórek, růžičkovou kapustu nebo kadeřávek, které sklízíte postupně? Tak je raději přikryjte, protože jim nesvědčí prudké střídání teplot. Na pokryv se hodí netkaná textilie nebo oblíbené chvojí.

Co ještě můžete udělat

*pravidelně sypte ptáčkům. Čím větší bude mráz, tím víc.

* když mrzne, nechoďte přes trávník, aby se nepolámala stébla.

*kontrolujte uložené hlízy jiřin a cibuloviny, jestli  je nenapadla plíseň.

*plánujte, které nové rostliny si vysadíte na záhony

* vysaďte si bylinky za oknem.

*hlídejte zazimované balkonovky, aby se na nich nešířili škůdci.

*ve slunečných dnech dávejte pozor, aby pokojové rostliny za oknem nespálily paprsky.

* praskliny v kůře stromů vzniklé mrazem zatřete štěpařským voskem.