1 Výběr správné odrůdy

Je jasné, že některé druhy zeleniny se k rychlení hodí, jiné ne. Vybírejte odrůdy s kratší vegetační dobou. Hodí se rané odrůdy hlávkového salátu, ředkviček, květáku, celeru, brokolice, lilku nebo třeba kedlubny. Do skleníku pak rajčata, okurky hadovky nebo papriky.

2 Udělejte si test klíčivosti

Máte doma zásoby semínek, která jste nestihli loni zasít? Pro jistotu udělejte praktický test klíčivosti. Na talíř si položte vatu nebo jen papírovou utěrku a navlhčete je. Pak tam nasypte 10 až 30 semen. Přikryjte to celé perforovanou fólií a nechte na slunném a teplém místě, nejlépe parapetu, několik dní. Sledujte, jak dobře nebo špatně semena klíčí, a spočítejte si, kolik procent z původních semen vyklíčilo. Když je to 70 %, můžete sázet bez obav. Při poloviční úspěšnosti zdvojnásobte sázenou dávku, takže na jedno místo dejte dvakrát tolik semen, kolik je na sáčku doporučeno. Když je to méně než polovina, raději dojděte pro nové osivo.

Test klíčivosti vám dá jasnou představu, jestli má cenu sázet déle skladovaná semena.
Autor: Shutterstock.com
3 Nádoby vydezinfikujte

Na vysetí jsou nejlepší mělké misky, dřevěné a plastové truhlíky nebo květináče. Především plastové misky se snadno vyčistí a použijí znovu. Vyvarujte se hlubokých nádob. Zbytečně byste do nich dávali substrát, který by se nevyužil. Drenáž v tomto případě není potřeba, protože rostliny budou v nádobě jen krátce a zalévat je budete mírně. Nezapomeňte nádoby dobře vyčistit a vydezinfikovat.

4 Semena namočte

Než se pustíte do sázení, je dobré semena namočit. Nechte je ve vodě jeden den, aby se vyplavily inhibitory klíčení. Ty brání semenu vyklíčit na jaře v půdě hned po prvním jarním dešti.  Až jsou pryč, nestojí růstu nic v cestě.

5 Nešiďte substrát

Do nádob dejte speciální výsevní substrát. Na tom nešetřete. Kupujte opravdu jen ten, který je určený pro výsevy, když budete šetřit a využijete starý na pokojové květiny, semínka vám nevzejdou.  Výsevní substrát nezapomeňte propařit nebo dezinfikovat třeba přípravkem Previcur. Semínka po máčení osušte a dejte na povrch substrátu. Přikryjte slabounkou vrstvou substrátu a přimáčkněte rukou. Největší chybou je dávat osivo do hloubky. Čím bude hlouběji, tím déle mu bude klíčení trvat. Pak trochu zalijte nebo oroste z postřikovače.  Dobré je nádobu přikrýt sklem, fólií nebo plastovým krytem, které drží teplo a vlhkost a pouští dostatek světla. Pak dejte květináče na slunné a teplé stanoviště. Hodí se hlavně okna orientovaná na jih nebo východ. Když bude světla málo, sazenice budou mít tenké a dlouhé výhonky, které se budou natahovat za sluncem.

6 Včas je přesaďte

Po pár dnech se začnou objevovat děložní lístky. To je znamení, že musíte dát sazeničky na chladnější místo. Teplota by měla být přes den tak 18 °C a v noci o dva až tři stupně nižší. Když už narostou první pravé lístky, připravte se na pikýrování, tedy ‚rozsazení‘ sazenic. Kdo má pařeniště, může v únoru přesadit sazeničky rovnou tam.  Půjdou vám tam především ředkvičky, které mají krátkou dobu klíčení. Za pět týdnů už můžete sklízet první vitaminy. Zemina tu musí být srovnaná, aby vám v ní nevznikaly laguny, ve kterých by se držela voda. Ochranu před mrazíky poskytne netkaná textilie. Jako do pařeniště můžete sázet i do vytápěného skleníku. Nevytápěné využijete až ve chvíli, kdy přestanou jarní mrazíky.