A čím se na jarní prořez stromů vybavit? Základ by měly tvořit nůžky na větve, měly by být kvalitní, dobře padnout do ruky a být pohodlné i pro déletrvající práci. „Kvalitní nůžky na větve by měly mít čepele vyrobené z pevné oceli potažené nepřilnavou vrstvou,“ radí specialista na nářadí Michal Makalouš ze společnosti Mountfield. V případě, že potřebujete stříhat větve silnější, je pak vhodné sáhnout namísto jednoručních nůžek po nůžkách obouručních pákových. „Obouruční pákové nůžky si poradí s větvemi o průměru až 45 mm, mají speciální převodový mechanismus, díky kterému zvládnete stříhat větve s vynaložením až třikrát menší síly, čímž práci velmi usnadní,“ vysvětluje Makalouš.

Dvoučepelové pákové obouruční nůžky WOLF-Garten RR 750 mají převodový mechanismus, který umožňuje stříhat větve silné až 45 mm s vynaložením třikrát menší síly.
Autor: Mountfield

Pokud jsou stromy ve vaší zahradě vzrostlé a na jejich větve nedosáhnete ze země, jistě oceníte teleskopický prořezávač. Má bateriový nebo elektrický pohon a s jeho pomocí pohodlně ze země dosáhnete do výšky až 4,5 metru. Prořezávač je vybaven kvalitní řetězovou lištou, která si poradí s větvemi silnými až 17,5 cm. A vy už nebudete muset lézt po žebřících a riskovat nebezpečné pády.

Lehký, snadno ovladatelný - teleskopický prořezávač dosáhne do výšky až 4,5 metru a poradí si s větvemi silnými až 17,5 cm. Prodává se ve dvou variantách – s elektrickým nebo akumulátorovým pohonem.
Autor: Ikra Mogatec

Pro řez silnějších větví, práci ve výškách či omezených prostorech je pak vhodná speciální prořezová pila, kterou využijí nejen majitelé rozlehlých sadů či zahrad, ale také profesionálové při prořezu stromů v parcích. „Prořezové pily mají výbornou ergonomii, nízkou hladinu vibrací a vysokou řeznou rychlost. Jsou lehké, snadno se ovládají a jejich rukojeti jsou vybaveny otvorem k zavěšení pily a jejímu zajištění proti případnému pádu,“ vysvětluje produktový manažer Tomáš Maryška ze společnosti Mountfield.

Rukojeť prořezové pily je vybavena otvorem, který umožňuje pilu zavěsit nebo zajistit proti pádu. Na snímku model OM 932.
Autor: Oleo Mac

A kam s ořezanými větvemi? Zůstat ležet pod stromy nesmí. Zpracovat vám je pomůžou sofistikované stroje, které zpracují větve o průměru až 4,5 cm. Drtič vybavený noži z vysoce odolné oceli zpracuje dřevní odpad na drť, která se dá použít do kompostu nebo jako mulč pro nově ořezané stromy. Štěpkovač pomocí ozubené frézy z větví vytvoří štěpky, které se po proschnutí dají použít jako palivo do kamen.

Větve z prořezaných stromů snadno zpracujete ve výkonném drtiči nebo štěpkovači. Stroje si poradí s větvemi o průměru až 4,5 cm. Na snímku drtič PowerCut 2500 vybavený drtícími noži z vysoce odolné oceli.
Autor: Mountfield

Kdy by se měl jarní prořez provádět?   

* v únoru či březnu

* v době, kdy okolní teplota během dne neklesá pod pět stupňů Celsia

* provádět by se neměl při ostrém slunečnímu svitu

Jemná drť se dá použít do kompostu nebo se jí mohou prořezané stromy podsypat. Hrubší štěpky můžete po proschnutí použít jako palivo do kamen.
Autor: Mountfield

Jaké stromy či keře na jaře prořezat?

* ovocné stromy – pro udržení tvaru stromu, podpoření bohaté a pravidelné plodnosti

* ostatní stromy – pro odstranění nemocných, odumřelých nebo zastíněných větví, zformování koruny

* živé ploty – pro udržení požadovaného tvaru a zajištění stálé hustoty

* keře – pro udržení požadovaného tvaru, podporu kvetení, tvorby listů či stonků