Mít zahradu jako placku je nudné. Ale co dělat s tou, která nemá příliš slunečního svitu? Je spousta keřů, kterým zastínění nevadí nebo ho dokonce pro svůj správný růst potřebují. Možná mezi nimi najdete právě takové, které vás chytnou za srdce a vy si je vysadíte. Jakou rostlinu to vlastně hledáme? Takovou, co nemusí sluníčko a nevadí jí vyšší vlhkost půdy. Většinou se na takových místech nejlépe daří stálezeleným listnáčům. Pak jsou to buky a habry. Krásně tu vypadají barevné japonské javory. Když pro ně bude světla ještě méně, tedy ve stínu, budou jen barvy méně výrazné. A sázkou na jistotu jsou hortenzie, které v polostínu i kvetou.

Brslen

Brslenů je sousta druhů. Vybrat si můžete opadavé i stálezelené. Ty druhé jsou pro stinná stanoviště jako stvořené. Oblíbený je Brlsen japonský nebo Brslen Fortuneův. Po celý rok se je na co dívat. Mají krásně vybarvené listy. Půda pro brsleny by měla být zásaditá nebo neutrální. Dobře se tvarují řezem.

Bambus

Jeden z nejotužilejších odrůd bambusu. Vydrží teploty až do -25 °C. Zdobí ho krásně zelené neopadavé listy a krásná jsou i charakteristická stébla. Dobře přibývá na výšce, a tak se hodí dobře na živé ploty nebo zástěny. Hezký je i jako solitér. Potřebujete úrodnou a rovnoměrně vlhkou půdu. Hodně mu pomůže, když jsou kořeny zakryty mulčem. Úplný stín mu nesvědčí, ale v polostínu se mu bude dařit.

Kapradina japonská

I na malé zahradě můžete zútulnit temný kout. Vděčné jsou na to kapradiny. Tento druh odolává teplotám do -20 °C. Nejlépe je jí ve stínu, plné slunce nezvládá. Má krásné vějířovité listy, jako kapradiny v tom nejhlubším lese. Na rozdíl od nich ovšem nepotřebují nadměrnou vlhkost. Hodí se i do skalky v polostínu. Na jaře se vyplatí odřezat poničené staré listy, aby narostly nové. Pěkné z loňska můžete nechat.

Bobkovišeň lékařská

Krásná, ale jedovatá je bobkovišeň, která je hezká i na živý plot. Dorůstá do výšky dvou metrů. Jako stálezelený keř je krásná po celý rok. Na jaře kvete bíle a pak se objevují černé plody. Ty jsou pro nás jedovaté, ale ptáci si je rádi sezobnou. A v zimě je keř krásný i jen ojíněný. Je jí dobře na polostinném stanovišti, kde je kyselá půda. V zimě ji v bezmrazých dnech raději zalévejte. Vysazuje se v březnu.

Hlohyně šarlatová

Velmi krásný neopadavý keř, který zahradu zdobí celý rok. Zjara kvete bíle a na podzim má oranžové až červené plody. Ty pak na větvích mohou zůstat, dokud je nespořádají opeřenci. Má ráda polostín a na půdu není vůbec náročná, jen nemá ráda příliš kyselou. Zvládne i sucho. Na trhu jsou speciální odrůdy odolné proti škůdcům.

Hortenzie

Krasavice, která sluší každé zahradě, je hortenzie velkolistá, která miluje polostín i stín. Jen ji raději vysazujte na chráněné stanoviště, kde se k ní nedostane vítr a nehrozí ji průvan. Ale vybírat můžete i další běžně dostupné druhy hortenzií, které jsou ještě odolnější, jako jsou například stromkovité. Hybridní keře už nevyžadují kyselou půdu, ale stačí jim do jámy přidat trochu rašeliny.  

Zimostráz

Jedna z nejčastějších stálezelených rostlin v českých zahradách je skvělá do živých plotů i jak o solitér. Zvládají pěstování na záhonech i ve volné půdě. Mají rády vápenité půdy a potřebují dostatek živin. Krásné budou ve stínu i v polostínu, když k tomu budou mít dostatek vlhkosti. Velmi dobře se tvarují a můžete je nechat růst i v nejrůznějších drátěných šablonách.

Pieris

Stálezelený krásný keř, který potřebuje pro svůj dobrý růst kyselé a humózní půdy. Má velmi podobné nároky jako rododendrony. Pierisy potřebují hodně vlhkosti a daří se jim v polostínu i stínu, jen méně kvetou. Protože jsou menší, dobře se hodí i do malých zahrádek v satelitních oblastech.

Keře, kterým nevadí stín, si prohlédněte ve fotogalerii.