Březen je hlavně o velkém gruntování, při kterém se každý snaží dohnat to, co zanedbal na podzim. Nebo nezanedbal, ale příroda se postarala. Zahradu je na nastávající sezonu potřeba připravit a uklidit. Méně choulostivé rostliny zbavte všech obalů a chvojí, kterým jste je kryli před mrazem. U těch choulostivějších raději ještě počkejte, aby vám je nějaký ten zbloudilý mrazík nezahubil.

Video
Video se připravuje ...

Jak se na jaře postarat o zahradu? Co všechno zasadit? Videohub

Protřiďte trvalky

Vyzbrojte se ostrými zahradnickými nůžkami a pusťte se do práce na trvalkových záhonech. Pečlivě odstraňujte odumřelé listy a natě. Všechno suché může skončit na kompostu. Jen dejte pozor, aby rostliny nebyly napadeny nějakou chorobou nebo škůdcem. Zimu přežili a s hotovým kompostem byste si je roznesli po celé zahradě. Když už vám některé trvalky moc nekvetou, ale víc se roztahují do šířky, rozdělte je. Rýčem vyrýpněte celý trs, pak ho rozdělte a využijte krajní, nejmladší části. Při stříhání nesmíte vynechat ani bylinkový záhon nebo nádobu, kde vám třeba zůstala na podzim neostříhaná máta. Staré uschlé stvoly by bránily v růstu nově rašícími, tak je dobré je včas odstranit.

Založte nové záhony

Právě teď je dobrá příležitost změnit na zahradě poměr trávníku a záhonů a založit nové. Případně vyměnit na nich jednotlivé plodiny. Proč je to důležité? Když na stejném místě pěstujete jednu rostlinu více let, tak méně a méně plodí. Může za to vyčerpaná půda. Kromě toho se tam mohou začít vyskytovat typické choroby a škůdci. Je dobré je tedy pravidelně střídat. Pustit se můžete i do založení nového bylinkového záhonku. Velmi šikovné jsou ty vyvýšené, když zeminu dáte nad úroveň terénu do „ohrádky“ ze dřeva nebo třeba kamenné zídky. V každém případě je půdu na novém záhoně potřeba dobře zrýt a podle zvolené rostliny přidat rašelinu, kompost nebo písek.

Autor: istock.cz

Naplánujte sázení ovocných stromů

Nestihli jste si vysadit na podzim právě ten ovocný stromek, který byste chtěli? Tak teď ještě máte možnost. Při výběru si dobře promyslete, jestli máte pro vybraný druh správné místo. A to jak dobrou orientaci ke slunci, tak i prostor. Každý strom potřebuje pro svůj zdárný růst dostatek prostoru, tedy vzdálenost od dalších stromů. Více než tradiční vysoké stromy se teď prosazují nižší, jako jsou půlkmeny nebo zákrsky. Prostokořenný stromek by vám hned ve školce měli přistřihnout. Pak ho dáte na pár hodin do kýblu s vodou a můžete se pustit do sázení. Jáma by měla být asi 30 centimetrů hluboká a 40 cm široká. Vyberte z ní zeminu a smíchejte ji s kompostem, Pak ji trochu vraťte zpátky, dejte tam stromek a zahrňte zbytkem. Dobře ušlápněte a zalijte.

Řešte sněženky a další cibuloviny

První jarní cibuloviny už většinou odkvetly. Počkejte, až jim zežloutnou listy a samy se zatáhnou. Pokud jste je měli v trávníku, už se můžete pustit do prvního sečení. Když chcete kvetení některých pozdějších cibulovin uspíšit, přikryjte je fólií a bude jim tepleji. Trsy odkvetlých sněženek rozdělte a rozesaďte po zahradě. Vysadit můžete pozdě kvetoucí druhy lilií.

Autor: Profimedia.cz

Zahrada v březnu: na co ještě myslet

  • Sestřihněte nakrátko okrasné trávy, které byly přes zimu svázané
  • Vyčistěte si skalku
  • Pusťte se do čištění zahradního jezírka
  • Vysaďte si jarní česnek
  • Dokončete řez jabloní a hrušní
  • Ukliďte záhony od zbytků starého listí
  • Pusťte se do likvidace prvních plevelů
  • Letničky vysazené za oknem nezapomeňte přepichovat